САЩ предупреди Китай, защитава Тайван

Американската ударна група, водена от самолетоносача USS Theodore Roosevelt, е влязла в Южнокитайско море

САЩ предупреди Китай, защитава Тайван | StandartNews.com

Американската ударна група, водена от самолетоносача USS Theodore Roosevelt, е влязла в Южнокитайско море, за да насърчи "свободата на моретата", съобщиха американските военни в неделя, в момент, когато напрежението между Китай и Тайван предизвика безпокойство във Вашингтон, съобщава "Ройтерс".

Американското индо-тихоокеанско командване заяви в изявление, че ударната група е влязла в Южнокитайско море в събота, същия ден Тайван съобщава за голямо нахлуване на китайски бомбардировачи и бойни самолети в своята зона за идентификация на ПВО в близост до островите Пратас.

Държавният департамент на САЩ призова Китай да започне диалог с демократично избраните представители на Тайван и да престане да оказва военен, дипломатически и икономически натиск върху острова, предава Bloomberg

Съботното изявление на САЩ бе отправено, след като Тайван съобщи, че флот от 13 китайски военни самолета, включително осем бомбардировача H-6K, е влязъл в тайванската зона за идентификация на ПВО - очевидно засилване на почти постоянните военни набези на Пекин около Тайванския пролив.

„Ще застанем редом с приятели и съюзници, за да подобрим споделения ни просперитет, сигурност и ценности в Индо-Тихоокеанския регион - и това включва задълбочаване на връзките ни с демократичен Тайван“, гласи изявлението на Държавния департамент.

Изглежда, че формулировката на Държавния департамент показва известна приемственост с готовността на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да се ангажира с Тайван, рискувайки да провокира китайското правителство, което разглежда острова като част от своята територия. Правителството на Тръмп продаде оръжия на Тайван, а неговият министър по здравеопазването Алекс Азар беше на официална визита в Тайпе през август, ставайки най-високопоставеният американски, посетил на острова от десетилетия.

„Съединените щати ще продължат да подкрепят мирно решаване на въпроси, свързани с пролива, в съответствие с желанията и интересите на хората в Тайван“, посочиха още от Държавният департамент, добавяйки, че ангажиментът на Вашингтон към Тайван е „твърд като камък“ и допринася за поддържането на мира и стабилността в Азия.

В същото време САЩ се ангажираха да се придържат към комюникета, договорени с Китай и използването на израза „хора на Тайван“ може да означава, че администрацията на Байдън държи да избегне всякаква пряка конфронтация с Китай чрез издигане на статута на Тайван.

Американските съюзници по света с нетърпение очакват индикации за подхода на Джо Байдън към Китай. Притесненията за това как да бъдат управлявани американските отношения с най-голямата икономика в Азия са на второ място след коронавируса в списък с проблеми, обсъдени между американския министър на отбраната Лойд Остин и британския му колега Бен Уолъс в разговор през изминалия ден, гласи имейл от Министерството на отбраната на САЩ.

Остин също постигнал консенсус с японския министър на отбраната Нобуо Киши рано днес по отношение на противопоставяне срещу всякакви опити за промяна на статуквото в Източното и Южнокитайското море чрез явно или прикрито използване на сила, става ясно от изявление на японското министерство на отбраната.

Китай използва нарастващия си военен капацитет, за да отстоява агресивно своите териториални претенции в съседните морета, като китайските ВВС често влизат в Тайванската зона за идентификация на ПВО, а японски и китайски правителствени кораби често се преследват един друг около спорни острови.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай