Полицаи с камери на карнавала в Кьолн

Полицаи с камери  на карнавала в Кьолн | StandartNews.com

Месец след масовите нападения на жени в новогодишната нощ в Кьолн в Германия настъпи "петият сезон". Така наричат карнавалите в долината Рейн, които предшестват шестседмичните пости преди Великден. Празнични шествия с маскирани хора изпълват с настроение и цвят иначе недотам оживените улици във Федералната република. Това е време, в което германците регламентирано могат да се присмиват над света и над себе си, да се наливат с бира и да се забавляват без притеснения. Как започна "петият сезон"? Какво се промени след случилото се в Кьолн и какви са мерките за сигурност? "Стандарт" потърси отговорите на място.

Както всяка година, началото бе поставено в град Еркрат, който се намира на 5 км от Дюселдорф. Карнавалното шествие, предвождано от полицейска кола, тръгна точно в 14:11 ч в събота. Проливният дъжд не спря веселбата. Духова музика, платформи с маскирани участници и много настроение минаха през целия град. Трактор с плакати с подигравки към местната власт беше посрещнат с овации. "В йерархията най-големите магарета седят най-отгоре", гласеше подигравателният надпис. Снимка на кмета на града също беше сложена. Политическите компоненти на карнавалите в Германия, които днес се откриват в пародиите на политици, идват още от Средновековието,

когато сатирата е била единствена възможност

за критика на управляващите.
С викове "Хелауф", които изразяват силно въодушевление, участници и публика в Еркрат споделяха празничната емоция. Във въздуха летяха бонбони, близалки и шоколадови евро центове. А колко ли бира се изпила, ме е страх да си помисля. Час след началото на карнавала трезвите хора по улиците на града не бяха мнозинство.

Карнавалите в Кьолн и Дюселдорф, както и в останалите части на Северен Рейн - Вестафиля, предстоят. Заради нападенията срещу жени в новогодишната нощ в Кьолн обаче страхът потиска еуфорията от предстоящия купон. "Полицията се провали в новогодишната нощ", категорична е Клаудия Кранц от Кьолн. "Жените в града се страхуват да излизат вечер. Подобно на повечето жени и аз нося в чантата си паралитичен спрей. Без него не излизам от вкъщи. Притеснявам се обаче за децата си", добавя тя. Бум на продажбите на защитни спрейове отбелязаха в последния месец във федералната република, след като германците установиха, че полицията не може да гарантира сигурността им. "Майка съм на една дъщеря, която вече никога няма да пусна да излезе сама. И аз си поръчах спрей, макар че до момента никога не бях купувала подобно нещо. Разбирам, че има много хора, които се нуждаят от помощ, но сигурността ми и тази на семейството ми е по-важна", казва от своя страна 40-годишната Карин Рюфер.

Полицията в Кьолн даде да се разбере, че тази година около 2500 нейни служители ще се грижат за сигурността на карнавала, което означава три пъти повече полицаи. Говорител на полицията потвърди, че миналата година празнуващите германци са били охранявани от 750 полицаи. В Кьолн тази седмица ще бъдат изпратени

служители на реда от съседните федерални провинции

за да се избегне повторение на случилото се от новогодишната нощ.
На централните гари в Кьолн и Дюселдорф федералната полиция ще разположи свои служители, екипирани с т.нар. Bodycams. Става дума за камери, закачени на рамото на полицаите. В продължение на година мобилните камери ще бъдат тестване, след което вероятно ще се превърнат в част от екипировката на служителите на реда. Портативните камери се въвеждат заради нарастващото насилие и липсата на респект към органите на реда. "На първо място те трябва да служат за сплашване и едва на второ място идва значението на видео материала", уточни говорителят Йенс Фльорен. Освен това тези камери няма да снимат постоянно, а в определени ситуации. Първото заседание на комисията, която ще разследва случилото се в новогодишната нощ пред катедралата в Кьолн, пък ще се състои на 18 февруари. Комисията трябва да установи защо полицията не е успяла да попречи на нападенията и ще потърси политическата отговорност за инцидентите.

Някога карнавалите са били начинът, с който древните германци успявали да преживеят по-лесно зимата. Било им е важно преди пролетта да се разделят с лошите духове на зимата, което ставало с много гримаси и шум. Кулминацията на карнавалите ще бъде идната седмица по време на т.нар. Розов понеделник, а всичко ще приключи в т.нар. Пепеляна сряда, когато започват великденските пости. А дали германците ще успеят да прогонят злите духове, предстои да разберем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай