Политико: Орбан на крачка от голям пост в ЕС

Ще оглави Европейския съвет, ако евролидерите спешно не изберат наследник на Шарл Мишел

Политико: Орбан на крачка от голям пост в ЕС | StandartNews.com

Унгарският премиер и един от основните евроскептици в ЕС Виктор Орбан може да стане изпълняващ длъжността ръководител на Европейския съвет за шест месеца, ако лидерите на страните от ЕС нямат време да изберат наследник на Шарл Мишел, пише Politico.

Говорител на ръководителя на Европейския съвет потвърди пред изданието, че Мишел възнамерява да напусне поста си предсрочно и да участва на изборите за Европейски парламент в средата на юни.

Лидерите на ЕС ще трябва бързо да се споразумеят за неговия наследник, защото в противен случай Орбан, като ръководител на правителството на Унгария, което ще председателства Европейския съвет втората половина на 2024 г, може да стане изпълняващ длъжността ръководител на Европейския съвет.

Изборите за Европейски парламент ще се проведат на 6-9 юни във всички 27 държави от ЕС. Предвижда се европейските лидери да се срещнат на 17 юни и отново на 27-28 юни, за да постигнат споразумение за наследника на Мишел.

Шарл Мишел председателства Европейския съвет от 2019 г. насам. Ръководителят на Европейския съвет се назначава за срок от 2,5 години с възможност за удължаване на правомощията му за същия период.

Европейският съвет е най-висшият политически орган на Европейския съюз, определящ основните стратегически насоки за развитието на ЕС.

До 2009 г. длъжността ръководител на Европейския съвет автоматично се заемаше за шест месеца от държавния или правителствения ръководител на страната, която председателстваше съвета. По-късно обаче в Европейския съвет се появи отделна позиция на президент, която се заема от длъжностно лице, което формално не е свързано със страните-членки на този политически орган.

След 2022 г. напрежението между лидерите на ЕС и Орбан започна да се увеличава по въпроса за подкрепата на ЕС за Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай