Петият източен икономически форум ще се проведе през септември

Владивосток приема гости от Азиатско-Тихоокеанския регион

Петият източен икономически форум ще се проведе през септември | StandartNews.com

ПЕТИ ИЗТОЧЕН ИКОНОМИЧЕСКИ ФОРУМ

ВЛАДИВОСТОК ПРИЕМА ГОСТИ ОТ АЗИАТСКО-ТИХООКЕАНСКИЯ РЕГИОН

Без значение какво е отношението към съвременна Русия и нейния президент Владимир Путин, не може да се отрече неговата амбиция да й създаде ново име и международен авторитет . Путин философски приема старата нагласа на Европа да вижда в Русия потенциален враг, както и сдържаните САЩ с променливо отношение, но винаги готови да застанат срещу своя северен най-сериозен конкурент. Съседен Китай действа Нна Русия особено стимулиращо, но той няма нейната историческата значимост .

В последните години Русия обърна своя поглед към страните извън този кръг от стари приятели и врагове. Като успешен ход може да се отбележи особеното внимание към държавите от Азия, които са близки съседи на нейните далекоизточните територии.

Русия започна да организира все по-често различни икономически форуми с различни теми и с различни акценти на партньорствата. Това са събития, които постепенно набират сила и значимост. Тяхната популярност става толкова сериозна , че цифрите, които ги описват звучат почти невероятно.

Изборът на Владивосток за домакин на икономическия форум свързан с Далечния Изток е добре премислен , защото всеки ще си даде сметка ,че този руски „град на края на света” е отдалечен от Москва на 9 300 км. и че за да се достигне до него се преминава през девет часови зони .

Владивосток е разположен на тихоокеанското крайбрежие от двете страни на залива „Златния рог” в Японско море. Градът е крайната точка на историческата Транссибирска магистрала.Тук е едно от големите пристанища с голяма търговска роля. В града е разположен щаба на Тихоокеанския флот на Русия.

Поредният форум предстои да се състои от 4 до 6 септември 2019 г.. Това ще бъде Петия Източен Икономически Форум. Всяка година от 2015 г. до днес Източният Икономически Форум става място за обсъждане на ключови въпроси свързани със световната икономика, регионалната интеграция, развитието на новите отрасли в съвременната промишленост и технологии. Традиционно на всички форуми се говори и за глобалните предизвикателства, стоящи както пред Русия така и пред другите страни от света.

  • до сега мероприятията на форума ще се провеждат във вече познатите формати на кръгли маси, сесии по панели, телевизионни дебати, делови закуски .Бизнес диалозите ще бъдат насочени най-вече с водещите търговски партньори на Русия в рамките на азиатско-тихоокеанския регион, а най-вече със страните от АСЕАН / Асоциация на страните от Югоизточна Азия, създадена през 1967 г. с политически, икономически и културни функции. Нейни членове са Сингапур, Бруней, Малайзия, Тайланд, Филипини, Индонезия, Виетнам, Лаос, Камбоджа и Мианмар/.

През 2018 г. в работата на този форум взеха участие 6002 делегати, като обсъжданите теми и срещите бяха подробно отразявани от 1357 представители на международни медии и информационни агенции от Русия и 60 чужди държави.

Най - многочислените делегации, в чийто състав влизаха както официални лица, така и представители на бизнеса бяха от Китай – 1096 човека, Япония – 570, Република Корея – 335, а също и от Монголия,САЩ и Великобритания. Дори имаше 12 представителя на Северна Корея.

Сред високопоставените чужди политици миналогодишния форум беше посетен от Председателя на КНР г-н Си Дзинпин, Президента на Монголия г-н Халтмаагин Баттулга, Премиер - министъра на Репубрика Корея г-н Ли Накьон , а също и от Министър председателя на Япония г-н Синдзо Абе.

В предишния далекоизточен форум участваха 340 президенти на значими чуждестранни компании, между които особено значимо беше присъствието на президентите на двете на най-големи китайски нефтени компании, заемащи трето и четвърто място в международния рейтингов лист FORTUNE GLOBAL 500 – Президента на CINOPEC - China Petrolium and Chemical Corporation г-н Дай Хоулян и президента на China National Petroleum Corporation г –н Ван Илин. По време на четвъртия източен икономически форум бяха подписани споразумения и договори на обща стойност повече от 3 млрд. долара.

В рамките на предстоящия пети форум , който се очаква да бъде още по-представителен се планират над 50 мероприятия, на които участниците ще обсъдят переспективността и инвестиционната привлекателност на Далечния Изток за държавите от света. Ще се търси създаването на възможности за нови инвестиции в региона , усъвършенстване на местното законодателство, а също и мерки за финансова и нефинансова подкрепа на чуждите инвеститори.

На форума ще бъдат обсъдени теми свързани с цифровизацията на държавното управление, подкрепата на нефто - химическия отрасъл, а също и развитието на туризма в този отдалечен от туристическите потоци регион, както и сътрудничеството между Русия и страните от АСЕАН.

  • акценти тази година ще бъдат появата на Италия и началото на сериозно партньорство с Индия.

Забележителен е интереса на Италия към предстоящето събитие . Нейна делегация ще присъства на форум организиран в Русия за пръв път.

За плановете на Италия за това посещение разказва извънредният и пълномощен посланик на Италианската република в Руската Федерация г-н Паскуали Терачано пред съветника на Президента Антон Кобяков. Посланикът е отбелязва, че Италия обсъжда възможностите за пръв път да посети Източния икономически форум, поради постоянно поддържаното високо ниво на присъстващите делегации и отличните практически резултати от тези събития, организирани в Русия : „Подобни международните делови форуми имат особено значение. Те са място за срещи на високо равнище и представляват едни катализатори за достигане на договорености и подписване на важни споразумения” е подчертал Паскуале Терачано.

С изключителен интерес се очаква делегацията на Индия, която ще се води от Премиер министъра г-н Нарендра Моди. Посланникът на Индия в Русия г-н Векантеш Варма отбеляза, че е планирана среща на високо ниво между Моси и Президента Владимир Путин. Очакванията за тази среща са големи. Планират се коренно променени в индийско – руските икономически отношения чрез разширяване на стратегическото партньорство между двете велики държави. Премиер министър Моди ще вземе участие в подписването на важни документи.

Сериозните намерения на индийското правителство най-добре доказва посещението на министъра на търговията и промишлеността на Индия г-н Пиуш Гойял, който организира предварително проучване в района на Далечния Изток на Русия, като го посети на 12 и 13 август 2019 г. придружаван от главните министри на пет големи индийски щата и повече от 150 бизнесмена, подготвяйки се за участие във форума. Целта на това пътуване са били последни уточнения преди подписването на меморандуми за взаимно сътрудничество между тези щати на Индия и далекоизточните райони на Русия. Освен междудържавни споразумения се подготвят и конкретни между - фирмени договори и проекти през септември 2019 г.

Посланикът на Индия г-н Векантеш Варма счита, че Русия и Индия имат много общи стратегически интереси както на територията на Евразия, така и в заобикалящите го морета и океани. Двете държави са заинтересовани да се поддържат правилата установени в документите на ООН при разрешаване на възникнали международни конфликти чрез диалог и взаимни постоянни консултации.

Темите за борбата против тероризма са постоянно звучащи във всички международни форуми организирани в Русия. Нейното участие в различни формати изграждат една мрежа за сигурност и избягване на военни конфликти.

  • са станалата особено популярна в последните години БРИКС, създадена от най-бързо развиващите се големи страни в света - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка . Тези пет държави се опитват да създадат политически клуб и така да преобразуват своята растяща икономическа власт в геополитическо влияние.

Друга организация е ШОС – Шанхайската организация за сътрудничество, която не е военен блок, но целта й е осигуряване на стабилността и сигурността на територията на страните – членки. В нея членуват 22 държави, като най-активни са Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизия и др.

Подобни са задачите и на РИК - организация между Русия, Индия и Китай свързани със сигурността на милионите хора, населяващи техните просторни територии.

По мнението на постоянните участници в Източния икономически форум повече от 40 държави в света считат, че това е универсална сцена която ефективно подпомага преодоляването на глобални политически и икономически проблеми. Такива срещи създават условия за открит диалог и безценни контакти, които стимулират съвместната дейност и коопериране между страните от Азиатско –тихоокеанския регион и АСЕАН в производството, търговията и предприемачеството. Сътрудничеството на страните в рамките на форума позволява да се преодолеят изкуствено възникналите бариери на протекционизъм, санкции и политически предубеждения.

Благодарение на прекрасно организираните от Русия събития като Източния икономически форум, азиатско тихоокеанския регион може да разчита на по-висок икономически растеж

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай