ООН: Военните престъпления са ежедневие в Сирия

Дел Понте: Ще бъде търсена отговорност на всички страни

ООН: Военните престъпления са ежедневие в Сирия | StandartNews.com

Женева. Военните престъпления и престъпленията срещу човечеството са се превърнали в "ежедневна реалност" в Сирия, a страната се намира в състояние на "свободно падане", съобщи разследващата комисия на ООН за Сирия по време на конференция в Женева.

В последния си доклад пред Съвета по човешките права комисията посочи подозренията си за използване на химически оръжия, масовите убийства и прибягването на мъчения в последния си доклад пред Съвета по човешките права.

Разследващата комисия счита, че "има разумни мотиви да се смята, че ограничени количества химически продукти са били използвани" и от двете страни в кофликта. Следователите отбелязват четири събития (в Хан Ал-Асал близо до Алепо на 19 март, в Утейбах близо до Дамаск на 19 март, в квартал Шейх Максуд в Алепо на 13 април и в град Саракеб на 29 април), при които може да са били използвани химически вещества. За момента не са установени естеството на химическите продукти, използваните оръжейни системи, нито хората, които са ги използвали.

"Свидетелите, които са интервюирани са жертви, бежанци, избягали от някои области, и медицински персонал", заяви Пауло Пинейро, председател на анкетната комисия на ООН, като отказа да бъде по-конкретен по съображения за поверителност.

Посланикът на Сирия, Фейсал Хамуи, постави под въпрос "неутралитетът и професионализмът" на панела.

Руският посланик Алексей Бородавкин призова за изпращане на експерти на ООН до Хан ал-Асал в северната провинция Алепо, където е станал един от предполагаемите удари с химическо оръжие.

Правителството на президента Башар ал-Асад и бунтовниците се обвиняват взаимно за използване на химически оръжия.

Докладът обхваща периода от 15 януари до 15 май. Международната независима разследваща комисия, която работи въз основа на мандат от Съвета по човешките права, все още не е получила разрешението на Дамаск да посети Сирия. От началото на мандата си тя разследва 30 твърдения за масови убийства, от които 17 са били извършени от 15 януари насам.

"Документираните нарушения са съгласувани и са широко разпространени, доказателства за наличието на съгласувана политика, прилагана от лидерите на военните и правителството на Сирич", се казва в петия доклад за 26-месечната война, която е убила повече от 80 хиляди до момента.

Правителствените сили и съюзните милиции са извършили военни престъпления, включително убийства, мъчения и изнасилвания, се казва в доклада.

За последните две седмици, сирийските правителствени сили са обсадили граничния град Кусейр, където според агенциите за хуманитарна помощ има стотици ранени, а хиляди цивилни са в капан в бедствени условия.

Сирийските бунтовници и свързани с тях чуждестранни бойци са убивали цивилни граждани, както и заловените войници, често след "показни съдебни процеси" в един все по-сектантски конфликт, се казва в доклада.

Въпреки това, военните престъпления от страна на бунтовниците, включително убийства, мъчения и вземане на заложници, не достигат интензитета и мащаба на тези, извършени от правителствените сили и свързаната с тях милиция.

"Много съм изненадана от насилието и жестокостта на криминалните актове, най-вече от актовете на мъчение. Друг елемент, който също ме притеснява, е използването на деца в боевете", които са "убивани, измъчвани", заяви известната швейцарска магистратка Карла дел Понте, която е член на разследващата комисия. От началото на конфликта 86 деца войници са били убити при боевете, от които половината от януари насам.

"Комисията се позовава само небрежно на примери за престъпления, извършени от екстремистки групи, включително извънсъдебни екзекуции, убийства на пленници", каза представителят на Сирия по време на разговорите.

Екипът призова Съвета за сигурност да гарантира, че лицата, отговорни за престъпленията, ще бъдат изправени пред съда, включително чрез възможно сезиране на Сирия в Международния наказателен съд.

"Ще бъде търсена отговорност на всички страни", каза Карла дел Понте, бивш прокурор на ООН за военни престъпления и член на комисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай