Обама подписа закона за дълговата криза в САЩ

Обама подписа закона за дълговата криза в САЩ | StandartNews.com

Вашингтон. Президентът на САЩ Барак Обама подписа закона за прекратяване на двуседмичното „затваряне" на правителството и за вдигане тавана на външния дълг, съобщиха от Белия дом, предаде Ройтерс.

С това съобщение окончателно се слага край на финансовата криза, която засили изгледите за безпрецедентен дефолт на дълга на САЩ.

Всички федерални служители ще се върнат на работа в четвъртък, след като Конгресът прие закон за вдигане на границата на дълга.

"Сега, когато този закон е приет от Сената и Камарата на представителите, президентът възнамерява да го подпише, така че служителите трябва да са готови да се върнат на работа четвъртък сутринта", заяви директорът за бюджета Силвия Матюс Бърел.

Американският Конгрес одобри окончателно изготвения от републиканците и демократите закон, който предвижда вдигане на тавана на дълга до 7 февруари. Сенатът прие споразумението с 81 ласа „за" и 18 „против". Депутатите от долната камара на парламента приеха закона с 285 гласа „за" и 144 „против".

Споразумението бе постигнато в Сената, който е доминиран от демократите, и бе предложено за гласуване на Камарата на представителите.

Законът предвижда плащане на заплатите със задна дата на стотиците хиляди държавни служители, които бяха засегнати от техническата безработица след 1 октомври, когато започна бюджетната парализа. Текстът е дълъг 35 страници. Той предвижда изплащане на заплатите на служителите, които са били определени като второстепенни и са били изпратени в неплатен отпуск.

Споразумението обаче не помага за преодоляване на дълбоките различия между републиканците и демократите относно данъците и правителствените разходи. Те доведоха до няколко напрегнати сблъсъка през последните години, които изнервиха финансовите пазари.

Министерството на финансите запазва възможността си да използва „извънредни мерки" за временно избягване на дефолт, ако до тази дата Конгресът не повиши отново тавана на дълга.

Очаква се администрацията на Обама и републиканците да използват тази отсрочка, за да продължат преговорите по параметрите на бюджета за финансовата 2014 г. и средносрочни мерки за намаляване на държавните разходи.

Законът предвижда и създаване на двупартийна комисия на Камарата и Сената, която да предложи начини за дългосрочно понижаване на дълга, които ще трябва да бъдат одобрени от целия Конгрес. Работата на комисията трябва да приключи до 13 декември.

В някои администрации, като Агенцията за защита на околната среда, от техническата безработица бе засегнат 95% от персонала. Без пасаж, който да предвижда плащане със задна дата, тези служители нямаше да получат възнаграждение за половин месец.

Бюджетната парализа в САЩ ще струва на американската икономика 24 милиарда долара, предаде АФП, позовавайки се на рейтинговата агенция „Стандарт енд пуърс".

Според агенцията частичното затваряне на федералните служби ще намали с 0,6% икономическия ръст на САЩ през четвъртото тримесечие на 2013 година. Този процент се равнява на 24 милиарда долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай