Най-чаканата прогноза за 2024! Шифърът на Ротшилд

The Economist постави 4 личности и голяма урна в центъра на корицата си

Най-чаканата прогноза за 2024! Шифърът на Ротшилд | StandartNews.com

В навечерието на всяка Нова година, гадателки, оракули, звезди, нумеролози засипват света с най-невероятни предсказания.

Но има една прогноза, която никога не бива да се пропуска. Прави я всяка година през ноември авторитетното списание  The Economist, пускайки предварително корицата си за броя през декември, която се нарича The World Ahead.

На нея има символи, снимки и числа, по които световни политолози, социолози и финансисти се опитват да отгатнат какво е намислило тайното световно правителство, в частност – фамилията Ротшилд.  

 Какво се вижда на корицата?

На върха са Зеленски и Путин. Те се гледат в очите. Под тях има схематичен път на фазите на лунно затъмнение. Черната луна означава апотеоз на военен сблъсък, сливане на държави, водени от двамата. Управлението на тези управници е към своя край(показва го пясъчния часовник).

Между тях няма да има мир, ако поне една от страните в конфликта има само бомби в главата. Украинският президент очаква подкрепа в тази конфронтация от вицепрезидента на САЩ Камала Харис, която е изобразена на снимката над него. Може пък това да означава, че тя ще замени Джо Байдън в президентството.

Над Путин се вижда профила на Доналд Тръмп, на когото руския президент се надява. Гълъбът с маслинова клонка над главата на Путин пък може да означава скорошен край на войната.

През 2024 г. ще се проведат избори в повече от 70 страни по света, където живеят повече от четири милиарда души. Затова в средата има огромната кутия с бюлетини!

В дъното на картината двамата лидери, Джо Байдън и Си Цзинпин, са си обърнали гръб един на друг. Те са заети с проблемите на своите страни: развитието на технологии, базирани на електричество (Китай) и чистите технологии, към които САЩ се е насочило.

Схематичният път на фазите на слънчевото затъмнение загатва, че някой ден САЩ ще се сблъскат с Китай, но засега лидерите на двете суперсили продължават да спазват неутралитет помежду си.

Вдясно се вижда и намек за падането на валутните пазари - стойността на щатския долар, еврото, японската йена и британския паунд падат в графиката.

Голямо парченце от картината е и изкуственият интелект.

 Дали обаче това тълкуване е вярно? Всеки сам решава.

Списанието  публикува 10-те теми за предстоящата 2024 г., които ще следи с интерес. Те са описани така:

  1. Гласуване! През 2024 г. ще има повече от вот в повече от 70 страни, които са дом на около 4,2 милиарда души - за първи път ще гласуват повече от половината от световното население. Повече гласове от всякога, но не е задължително това да означава повече демокрация: много избори няма да бъдат нито свободни, нито честни.
  2. Глобалният избор на Америка. Избирателите и съдилищата ще произнесат присъдите си за Доналд Тръмп, който има шанс едно към три да си върне президентския пост. Резултатът може да се сведе до няколко десетки хиляди избиратели в шепа колебаещи се щати. Последствията обаче ще бъдат глобални, засягайки всичко - от климатичната политика до военната подкрепа за Украйна. Евентуалното фалшифициране на изборите в Русия може да означава, че съдбата на Путин зависи повече от американските избиратели, отколкото от руските.
  3. Стегни се, Европа. Европа трябва да се активизира и да предостави на Украйна военната и икономическа подкрепа, необходима за дълга борба, като същевременно очертае пътя към евентуално членство в ЕС. Това е застраховка е срещу риска Тръмп да си върне властта и да оттегли подкрепата.
  4.  Сътресения в Близкия изток. Атаката на Хамас срещу Израел и войната в Газа преобърнаха региона и отхвърлиха идеята, че светът може да продължи да игнорира тежкото положение на палестинците. Ще се превърне ли в по-широк регионален конфликт или ще предложи нов шанс за мир? За Америка, претоварената суперсила, това е и тест за това дали може да се адаптира към един по-сложен и заплашителен свят.
  5. Мултиполярно разстройство. Планът на Америка да се обърне към Азия и да се съсредоточи повече върху съперничеството си с надигащия се Китай беше провален от войната в Украйна, а сега и в Газа. Русия също е разконцентрирана и губи влияние. Замразените конфликти се размразяват, а местните студени войни се разгорещяват. Светът се готви за още конфликти сега, когато "еднополюсният момент" на Америка приключи.
  6. Втора студена война. Тъй като растежът на Китай се забави, напрежението над Тайван нараства, а Америка продължава да ограничава китайския достъп до модерни технологии. Така реториката на "новата студена война" се втвърди. Но западните компании, които се опитват да намалят зависимостта на своите вериги за доставки от Китай ще открият, че е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Междувременно и двата лагера ще ухажват "средните сили" на глобалния юг, не на последно място заради зелените си ресурси.
  7. Нова енергийна география. Преходът към чиста енергия създава нови зелени суперсили и пречертава картата на енергийните ресурси. Литий, мед и никел имат много по-голямо значение, докато нефтът и газът, както и регионите, които доминират в предлагането им, имат по-малко. Конкуренцията за зелени ресурси прекроява геополитиката и търговията и създава някои неочаквани победители и губещи. Междувременно сред избирателите е в ход "зелена реакция" сред избирателите, които разглеждат благоприятните за климата политики като „елитна конспирация“ срещу обикновените хора.
  8. Икономическа несигурност. Западните икономики се справиха по-добре от очакваното през 2023 г., но все още не са излезли от лабиринта, а лихвените проценти, оставащи "по-високи, за по-дълго време", ще бъдат болезнени както за компаниите, така и за потребителите, дори ако се избегнат рецесии. Дръжте под око банките и тяхната експозиция към търговска собственост, където нещата могат да се влошат. Китай може да изпадне в дефлация.
  9. AI става реален. Бизнесът го приема, регулаторите го регулират, а техниците продължават да го подобряват. Дебатът ще се засили относно най-добрия регулаторен подход и дали аргументите за "екзистенциален риск" са примамка, която е от полза за заварените оператори. Неочаквани употреби и злоупотреби ще се появяват. Изобилстват притесненията за ефекта на изкуствения интелект върху работните места и потенциала за намеса в изборите. Най-голямото му реално въздействие? По-бързо кодиране.
  10. Обединяване на света? Може би идеологическите различия ще бъдат оставени настрана, тъй като светът ще се радва на Олимпийските игри в Париж. Но също толкова вероятно е онези, които се надяват на някакво глобално единство, да бъдат спънати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай