Над 1 млн. души с апел Бразилия да подслони Сноудън

Над 1 млн. души с апел Бразилия да подслони Сноудън | StandartNews.com

Бразилия. Повече от един милион души са подписали петиция, в която апелират Бразилия да предложи подслон на бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън, предаде Франс прес, позовавайки се на сайта за петиции Avaaz.

Петицията е активна от края на декември 2013 година, като до понеделник е била подкрепена с подписите на 1,06 милиона души по света. Поставената цел е бройката да достигне 1,25 милиона подписа.

Апелът, отправен към президента на Бразилия Дилма Русеф и министърът на правосъдието Жозе Едуарду Кардозу, гласи: "Като граждани на света, смаяни от масовото нарушаване на правото на личен живот, ви молим да дадете убежище на Едуард Сноудън. Като лидер в световната борба за свободен интернет и за запазването на частния живот на отделните личности Бразилия е идеалното убежище".

В открито писмо до бразилците, публикувано през декември, Сноудън, който засега намери убежище в Русия до август, заяви че Бразилия има силни традиции като земя, даваща убежище, и е една от "най-интересните и пламенни демокрации в света".

Дилма Русеф заклейми в родината си и от трибуната на ООН американския шпионаж, който според разкритията на медиите, информирани от документи, предоставени от Сноудън, засяга комуникациите на самата президентка, на държавната петролна компания Петробраз (Petrobras) и на бразилските граждани. Въпреки това държавният глава отказа да се произнесе по евентуално убежище за Сноудън, тъй като Бразилия не била получила искане, припомня АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай