Мъск чипира маймуни, готви се за хора

Скоро ще покаже колко са добри резултатите

Мъск чипира маймуни, готви се за хора | StandartNews.com

В началото на февруари Илон Мъск обяви, че компанията му Neuralink успешно е чипирала мозъка на маймуна, като я е научила да играе на компютърна игра.

В действителност Мъск експериментира с маймуни от 2019 година, а може би и от по-рано. Тогава той разкри, че проектът му работи по създаването на надежден и бърз интерфейс между мозък и компютър.

Илон Мъск заявява, че крайната цел на Neuralink е сливането на човека и изкуствения интелект в едно цяло.

Пътят за постигането на подобни технологии е дълъг, като първата му стъпка е направена в началото на 70-те години на миналия век.

През 90-те години на миналия век са постигнати значителни пробиви. Експерименти показват успех в декодирането на мозъчни сигнали на маймуни и предаването им към роботизирана ръка.

През 1978 година ослепял човек се сдобива с мозъчен имплант, който му позволява да прогледне, макар той да вижда основно сенки.

През 2018 година пък учени от Вашингтонския университет и университета Карнеги Мелън успяват се свържат мозъците на трима души в нещо като интернет, което да позволи транслацията на мисли, свързани с опорно-двигателната система.

Планът на Мъск е много по-конкретен. Той основава компанията Neuralink през 2016 година и наема някои от най-добрите невроучени в света. Екипът на компанията се състои от около 90 души, а бюджетът й е над 190 милиона долара.

През 2020 година Мъск показа демонстрация с прасета, разкриваща че поставянето, а по-късно и премахването на импланта, е лесно и безопасно. Същевременно станаха ясни и размерите на чипа - около 2 сантиметра и сходни с тези на малка стотинка. Поставянето на импланта става бързо и отнема едва час.

Мъск отбелязва, че в продължения на няколко месеца едно от прасетата е живяло с чип в мозъка, без да предизвиква отхвърлянето му и други медицински проблеми.

Компанията на Мъск обаче демонстрира и още едно постижение - безжичното предаване на информацията, събирана от поставеното устройство.

Илон Мъск споделя, че се надява да премине към тестово имплантиране при хора още в края на тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай