Какво каза Зеленски след срещата с Кристалина

Президентът на Украйна добавя, че очаква жест от страна на Китай

Какво каза Зеленски след срещата с Кристалина | StandartNews.com

Подкрепата на МВФ създава възможност за Украйна да остане силна. Това също са оръжия - икономически оръжия, които дават възможност на нас, на нашето общество, на нашия бизнес да се развиваме. Наистина искаме бизнесът да расте, инвестициите да се увеличават и знаем, че МВФ винаги дава правилните сигнали с дейността си.

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски след срещата си в Киев с директора на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Украинският президент ѝ благодаря за посещението и подкрепата за Украйна от първите дни на пълномащабната инвазия в Русия. "Хубаво е, че сме във фокуса на вашето внимание", подчерта Зеленски.

"Благодаря на Италия". "Войната ще бъде кратка". "Не искаме да изгубим подкрепата на Италия". "Уважаваме много Италия и италианския народ". "Ще победим, защото Русия няма нито ресурсите, нито нашата воля да се сражава" - това са само някои от акцентите от пространно интервю на украинския президент Володимир Зеленски, дадено за италиански журналисти и публикувано в редица италиански медии днес, сред които са и вестниците „Кориере дела сера”, „Република” и „Стампа”, АНСА и телевизия „Ти Джи Уно”, предаде БТА.

„Подготвяме се за една кратка война и за нашата победа”, казва още в интервюто украинският лидер. "Затова е от фундаментално значение западните демокрации да са единни и Италия да не отсъства от това единство", допълва той, цитиран от „Стампа. „Ние уважаваме много Италия и италианския народ”, подчертава още той, цитиран от АНСА. „Не искаме да изгубим подкрепата на Италия”, посочва още Зеленски, цитиран от „Република”.

„С Джорджа Мелони проведох отлични разговори неотдавна в Брюксел”, припомня той и допълва, че Италия отново е обещала пакет от помощи за Украйна, което показва, че линията на премиерката Джорджа (Мелони) не се е променила, за което той й благодари.

В отговор на информациите за допитвания в Италия, че само 50 процента от италианците са убедени, че Владимир Путин е агресор, Зеленски отвръща в интервюто, че обръща поглед към останалите 50 процента италианци и допълва, че „не вярва, че има проруско мнозинство” сред италианското общество.

„Смятам, че има една значителна част от обществото, която е безразлична, която се страхува от войната, която се страхува от цената на енергията, от инфлацията. Общо взето това са едни нормални хора, които не искат да имат неприятности”, казва той. "Моите усилия са насочени в това да обясня на хората, защо ние се защитаваме, да напомня за ужасите на инвазията, за извършеното насилие, което е подобно на това от страна на бандит, който внезапно нахлува във вашата къща, за да краде, да изнасили дъщеря ви и да ви убие", отбелязва в интервюто Зеленски.

„Искам да кажа на италианците, че ние сме като вас, че ядем същите неща, които вие ядете, че обичаме нашите деца, че се сражаваме, за да оцелеем”, казва Зеленски, цитиран от „Стампа”.

Относно поредното изказване на Силвио Берлускони срещу него, той казва шеговито: „На Берлускони му харесва водката? Ние имаме водка с отлично качество в Украйна” и допълва, че би му подарил украинска водка.

В интервюто Зеленски говори и за руската пропаганда и казва, че според него голяма част от „нашата слабост се дължи на работата на руската пропаганда”.

„Ето това е мотивът, поради който аз лично още от първия ден на инвазията създадох система за постоянна комуникация, за да съобщавам вярната версия на фактите”, казва Зеленски. „Видяхме от епохата на руската инвазия в Крим и в Донбас, че навлизането на танковете е предшествано от кампания от фалшиви новини. Смятаме, че е от централно значение да запазим италианската подкрепа, за да гарантираме тази на другите страни, което е в сила също и за единството на Европа, в която Италия има ролята на движеща сила в икономически, социален и политически план", казва също така Зеленски и допълва, че е уверен следователно, че „Джорджа (Мелони) е една силна жена, която може да държи единно правителството си”. Той добавя, че очаква Мелони да дойде в Киев и казва, че знае, че тя пътува натам.

После Зеленски благодари и на предишното италианско правителство на Марио Драги за оказаната подкрепа в процеса на получаване от Украйна на статут на страна кандидат за еврочленство. „Италия ни повярва и погледна на нас като на една равнопоставена страна”, заяви той, цитиран от „Стампа”.

В по-общ план Зеленски коментира в интервюто и изказването на френския президент Еманюел Макрон пред френски медии за изход от украинския конфликт чрез преговори. Украинският лидер казва, че смята, че Макрон си губи времето да говори за диалог и допълва, че се съмнява, че какъвто и да е опит за диалог с Путин да има, той няма да може да доведе дори до минимален резултат.

„Стигнах до извода, че не сме в състояние да променим руското поведение и руската позиция”, добавя той. „И ако те (руснаците) решиха да се изолират в мечтата си да възстановят старата съветска империя, ние не можем нищо да направим. Те са тези, които трябва да решават дали или не да сътрудничат с международната общност въз основа на взаимното уважение”, казва Зеленски, цитиран от „Стампа”. Той добавя, че когато са били наложени икономическите санкции, някои хора са отправили обвинения, че така Русия ще бъде изолирана, но това не е било истина. „Напротив, решението на Русия да започне войната, маргинализира Путин”, казва Зеленски, цитиран от „Стампа”.

Той също така добавя, че очаква жест от страна на Китай, който би могъл да помогне в безизходицата. „Разбира се, че ако Пекин предприеме някаква стъпка, то руската изолация ще бъде по-очевидна”, казва той.

„Аз лично се обърнах към китайските лидери чрез директни канали и открито, за да не предлагат никаква подкрепа на руснаците в тази война”, добавя той. „Моята надежда е, че Пекин ще запази прагматичното си поведение, защото в противен случай има риск от Трета световна война, мисля, че осъзнаваме добре това”, добавя той и подчертава, че Китай досега винаги е изпълнявал ангажиментите, които е поел, от меморандума от Будапеща до всички последващи договорки.

Зеленски също така изразява надежда, че международната общност ще подкрепи единно неговия план за мир в 10 точки. Според Зеленски също така относно Украйна страните не могат да бъдат неутрални, трябва да изберат на чия страна да застанат в конфликта.

„Моят план цели постигане на глобален мир. Нашите отношения с Китай винаги са били отлични. Имаме интензивни икономически връзки от много години и е в интерес на всички, тези отношения да не се променят”, връща се отново Зеленски върху темата за Китай и войната в Украйна.

„Глобалното предизвикателство сега е да се разсее всякакъв риск от ядрен конфликт”, подчертава, той цитиран от „Стампа”.

„Войната (в Украйна) няма да продължава до без край и ще приключи с нашата победа, една победа за мира, за която дори бъдещите поколения руснаци ще са ни благодарни”, казва Зеленски, цитиран от АНСА и нарича тази победа "историческа". Той подчертава, че след случилото се преди година на 24 февруари, не може да има компромиси, защото тогава е било нарушено международното право.

„Ние не се страхуваме от руснаците. Никой не се страхува от руснаците. И нещата не се развиват, според техните планове”, добавя той и подчертава: „Ще победим, защото Русия няма нито ресурсите, нито нашата воля да се сражава. Руснаците вече не са толкова силни, колкото бяха преди, сега сме много по-силни от тях”, казва Зеленски, цитиран от „Стампа”.

„Ние знаем, че ако загубим, ще загубим всичко, нашите домове, нашите деца, нашите родители”, предупреждава украинският лидер. "Европейците трябва да се молят Украйна да не падне, защото тогава това ще се превърне наистина в европейска война. Ето защо тази война трябва да бъде спряна тук, в Украйна”, подчертава той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай