Чакат по час пред банкомата

Чакат по час пред банкомата | StandartNews.com

Лирата се срина на ниво от 2008 г.

Специалистите: Горят само тези с инвестиции в Турция

Всичко е наред, тръбят властите в Анкара, но ситуацията не е хич розова. Особено за банките в страната. Чужди туристи разкриха, че комшиите масово изпразват каквото могат от спестяванията си в трезорите и днес страната може да остане без пари. "Опашките пред банкоматите са огромни. Стоиш по един час на тях. В някои вече няма нищо", обявиха австралийци и новозеландци. При новината за преврата в петък вечерта лирата се срина на международните пазари. "Уол стрийт" затвори при курс от 3,0157 лири за долар. Подобно ниво имаше в далечната 2008 година.

Според специалистите обаче това няма да се отрази сериозно на световните пазари. "Със сигурност това събитие не може да се сравнява с Брекзит. Няма да окаже такова влияние като вота във Великобритания. Но ще следим какво става в тази зона и най-вече какво отношение ще има към събитията в Сирия", коментира Джефри Клейтъб от банката "Чарлс Шуоб".
Ситуацията в Турция обаче ще се усети най-вече от тези, които имат инвестиции там, както и на стокообмена. Югоизточните ни съседи са едни от най-големите партньори на ЕС. Загубите в търговията може да достигнат до 20%, твърдят от "Ескрафт". Ситуацията повтаря тази от 1997 година, когато индексът бенчмарк на Истанбул се срина с 15%, но в крайна сметка завърши годината със скок от 254%. Това изненада и най-оптимистичните прогнози.

Най-застрашена от връзките си с Турция е Германия, която държи 10,3% от износа за южната ни съседка. Следват Китай, Русия, Великобритания и Италия.

Превратът не успя да промени цените на петрола, въпреки че руски и казахстански танкери бяха спрени още в Черно море, за да може да бъдат превзети от бунтовниците.

Търсят роднини с безплатни разговори

Американският мобилен оператор Т-Мобайл направи реверанс до клиентите си, които звъняха на пожар в Турция или плащаха SMS-и до там. Компанията обяви, че двете услуги няма да бъдат таксувани. "Надяваме се, че хората ще бъдат спокойни за своите роднини и приятели, които се намират там", обяви президентът и главен изпълнителен директор Джон Леджер. "Нека да се уверят, че всичко е наред и да се погрижат да са спокойни", допълни той. Промоцията важеше и за територията на Пуерто Рико.

Гастарбайтерите: Не е нормално! 2016 г. сме!

Турците, които живеят в Германия, бяха шокирани от новите, идващи от родината им. Те стояха цяла нощ пред телевизорите и чакаха развръзката от Истанбул и Анкара. Рукие, който и израснал в Германия, признава че се притеснява единствено за роднините си там. Никога не се е вълнувал от политиката в Турция. Приятелят му Халил не може повярва, че такива неща се случват в страна, която е част от Европа. "Коя година сме? 2016 г., нали? Кой може да прави такива неща на днешно време?", нарежда той. До него е Тюфан, който наскоро е бил в Турция, за да посети баща си. "Всички ги е страх. Никой нормален не смее да излезе на улицата. Хората смятат, че скоро ще се стигне до гражданска война", казва гастарбайтерът. В провинция Северен Рейн-Вестфалия почти 10 000 души стояха цяла нощ по улиците и коментираха какво се случва с невярващи очи. "Шокира ни сме! Имах билет да пътувам, но ще го хвърля", казва 23-годишният Хасан. Днес коментари в медиите дадоха и немци с турски корени, които в момента са в южната ни съседка. "Ситуацията е наред. Аз почти не се страхувах. Това е просто спектакъл на Ердоган към политическите му опоненти. Ще се отърве от тях за дълго време", коментира Дирен (32 г). "Бях много объркана. Звънях на сестра ми да се прибере бързо. Много от нас смятаха, че този път ще свалят Ердоган, защото мина всички градини", разкри пък 20-годишната Ервин.

Над 500 души пък направиха демонстрация пред турското посолство в Берлин в подкрепа на властта.

Без компенсация за хаоса със самолетите

Хората, чиито полети са били отменени в петък вечерта и днес, няма да получат и цент за ситуацията, в която попаднаха. Това обявиха медиите в Германия. Причината за това е, че Турция не е част от ЕС и съглашенията, които бяха приети от Брюксел, не важат за нея. За капак вината не е в авиокомпаниите. Мнозина от превозвачите също видяха зор, след като техните екипажи бяха оставени на произвола на съдбата по летищата в южната ни съседка.

Туристическите компании пък отказаха до коментират как ще се отрази ситуацията на бизнеса им. Според тях Турция вече не е сред най-апетитните дестинации. Чужденците са се отдръпнали от нея още след първия атентат в Истанбул. През това лято бяха спрени круизните пътешествия през курортите и островите на Мраморно море заради страх от терористични атаки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай