Чакат Пелоси в Тайпе, запазени са 48 стаи в хотел "Хаят"

Напрежението около визитата расте с всеки час

Чакат Пелоси в Тайпе, запазени са 48 стаи в хотел "Хаят" | StandartNews.com

Делегацията на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси е запазила 48 стаи в хотел Grand Hyatt в Тайпе, съобщава тайванският тв канал "Санли".

Според него Пелоси ще пристигне в Тайван около 21:20 ч местно време (16:20 българско, бел. ред.), предава ТАСС.

По данни на телевизията, делегацията е от около 40 души, за които е запазен цял етаж в престижния хотел. Планирано е делегацията да прекара в него една нощ. Мерките за сигурност в хотела и около него са засилени.

Специалният самолет на американските ВВС ще се приземи на летище Суншан, а на сутринта Пелоси ще проведе видеоконференция в хотела. Сутринта в сряда тя трябва да има и среща с президентката на Тайван Цай Инвен, след което ще се срещне с лидери на местни партии в парламента на страната.

Напрежението около визитата расте с всеки час. Военни самолети на китайските ВВС прелитат опасно близо до въздушната граница над Тайванския проток.

Пекин вече на няколко пъти предупреди Пелоси да не посещава страната, която смята за своя отцепила се територия, но Вашингтон отвърна, че няма да се уплаши от "дрънкането на оръжие" от китайска страна.

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин заяви, че САЩ ще понесат последствията от авантюрата си. "Американската страна ще носи отговорността и ще плати цената за подкопаване на суверените интереси на Китай в сигурността."

Хуа Чунин добави, че "Китай и Съединените щати са в тесен контакт на всички нива" и Пекин се надява, че "американските служители разбират важността и чувствителността на този въпрос, както и свързаните с това рискове".

По време на същата пресконференция тя предупреди, че контрамерките в отговор на възможното посещение на Пелоси в Тайван ще бъдат "оправдани и необходими".

Същевременно американският флот потвърди, че бойна ескадра от четири американски военни кораба, водени от самолетоносача "Роналд Рейгън", са разположени източно от Тайван.

В отговор два самолетоносача на Народно-освободителната армия на Китай (НОАК) излязоха в морето и може да бъдат изпратени в района на Тайванския проток.

Самолетоносачите „Ляонин“ и „Шандун“ са напуснали пристанищата Циндао и Саня.

А руското външно министерство обвини Вашингтон, че дестабилизира света."Вашингтон дестабилизира света. Нито един решен конфликт в последните десетилетия, но много предизвикани", коментира в социалните мрежи Мария Захарова, говорител на руското външно министерство.

По-рано бе съобщено, че специалният самолет на военновъздушните сили на САЩ, с който председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси пристигна в Малайзия, е излетял от Куала Лумпур и се движи на югоизток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай