Болният Чарлз търси помощ в православието. Българската връзка

Тази история съвсем не е случайна

Болният Чарлз търси помощ в православието. Българската връзка | StandartNews.com

Болният от рак английски крал Чарлз се е обърнал за духовна подкрепа към православието.

Това съобщи в. „Сън“, като се позовава на думи на монах от Света гора, който е дългогодишен приятел на днешния британски монарх. Архимандрит Ефрем е игумен на „перлата“ на Атон - гръцкия православен манастир Ватопед. „Той е в контакт с мен след диагнозата и вярвам, че ще преодолее рака“, споделя монахът. „Чарлз има изтънчен духовен живот“, добавя гръцкият му приятел.

Тази история съвсем не е случайна. Днешният британски монарх през целия си живот има много противоречиви и обтегнати отношения с баща си принц Филип, но от него наследява една силна и постоянна любов към православната вяра. Както се казва, кръвта вода не става. Чарлз носи короната и затова и ръководи Англиканската църква на Острова. Но той всъщност е наполовина православен. Защото произходът на татко му е гръцки и руски.

Историята

Принц Филип, съпругът на покойната кралица Елизабет Втора, си отиде от този свят на преклонна възраст през 2021 г.

Той прекарва повече от седем десетилетия в брак с любимата си жена, заради която се отказва не само от титлата гръцки принц, но и от православната си религия. Но тя остава дълбоко в него и съвсем неслучайно на погребалната му церемония в Уестминстърското абатство прозвуча православна молитва.

Целият свят видя самотната му съпруга, седнала в огромния храм, без никой до нея заради ковид пандемията, която сломена слуша песнопението. Нещо повече, на нейното собствено погребение, състояло се само година и половина по-късно, имаше специални химни, изпълнени от православен монашески хор. Така от отвъдното Елизабет се извини на съпруга си, че заради короната му е отнела вярата.

Принц Филип се ражда в Корфу на 10 юни 1921 г. като петото дете и единствения син на гръцкия принц Андрей и принцеса Алисия Батенберг.

Баща му е син на гръцкия крал Георгиос Първи и брат на Константинос Втори. През 1922 г. семейството избягва в Париж след детронацията на Константинос и през 1928 г. се налага Филип да отиде да живее в Англия със семейство Маунтбатън, чиято фамилия приема.

Беден роднина изгнаник на няколко европейски кралски фамилии, Филип има трудно детство и младежки години. В крайна сметка въпреки огромното нежелание на семейството на Елизабет, лудо влюбена в него, той получава ръката й, макар да има в джоба си няколко пенса и единственото наследство от баща му да е един пръстен.

Нататък историята е ясна - тя става британска кралица, той- принц консорт, имат четири деца, най-голямото от което е днешният крал Чарлз Трети.

Алисия

Майката на Филип живее до дълбока старост, макар да има странна младост, прекарана в психиатрични клиники. Правнучка на кралица Виктория, Алисия е освен всичко друго племенница на българския княз Александър Батенберг. Има и кръвна връзка с фамилията Сакскобурггота.

Тя основава малък монашески орден в родната си Гърция, където почти никой не знае за знатния й произход. Режимът на полковниците обаче, който идва в страната през 1967 г., поставя на риск живота на Алисия. Макар Филип да не иска да види майка си, кралица Елизабет прибира спешно свекърва си в Бъкингамския дворец, защото това е бабата на бъдещия крал на Англия.

Така Чарлз навлиза в мистичните за него ритуали на православието, които баба му стриктно спазва в малкия апартамент, даден й в двореца. Тя умира през 1969 г. там, като притежава само три халата, дадени й от медицинския персонал, който се грижи за нея.

Манастирът

Интересно е, че и манастирът, чийто игумен е кралският приятел монах Ефрем, има връзка с България. Построен през втората половина на Х век, в него се пази Ватопедската грамота - хрисовул на цар Иван Асен Втори и кръст на българския цар Георги I Тертер, дарен на манастира през XIII век. Ватопедската библиотека съдържа 2000 ръкописа и над 35 000 печатни книги.

/превод и колаж - Телеграф/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай