Банга прелетя 63 000 км и оглави Световната банка

Аджай Банга ще развързва кесията, за да подпомага бедните държави

Банга прелетя 63 000 км и оглави Световната банка | StandartNews.com
  • След премиера на Великобритания, Индия се радва и на най-големия банкер 
  • Аджай Банга ще развързва кесията, за да подпомага бедните държави

 

Риши Сунак досега бе най-известното индийско име. Първият в историята на Великобритания премиер с индийски корени предизвика небивал интерес в света и истинска еуфория в родината му. "Синът на Индия се извисява над империята", ликуваха дни наред индийските издания след като като британският премиер положи клетва миналата есен.

От 2 юни обаче още едно индийско име ще си съперничи на Сунак за световната слава. Оттогава Аджай Банга, американски бизнесмен от индийски произход, оглавява Световната банка, една от най-големите кредитни институции в света, отновен финансов донор на по-бедните и изостанали държави в света.

Световната банка се оглавява от американец от основаването си в края на Втората световна война, докато начело на Международният валутен фонд винаги е европеец.

Новото индийско чудо

За първи път човек от индийски произход получава този пост. Макар кандидатурата му да не е изненадваща, той като бе посочена от американския президент Джо Байдън още през февруари, формалното препитване и одобрение мина едва в началото на тази седмица. А в оставащите дни до поемането на високия пост, роденят в най-населената страна на планетата, ще се опознава с хилядите служители на банката.  

Макар за широката публика името му да не е много известно, той отдавна е популярен както в световните бизнессреди, така и сред финансовите акули. Приятел е с много правителства. Успешната си кариера като мениджър обаче дължи на летящия си старт като банкер.

  • Банга е орисан да бъде необикновен

Предците му са живеели в Джаландхар, митичният град на бог Шива. 64-годишният банкер е роден в Пуна, Махаращра. Баща му служил през целия си живот в индийската армия, пенсионирал се като генерал -лейтенант.

Банга взима MBA от университета по мениджмънт IIM Ahmedabad, а преди това учи икономика от St. Stephen's College.

Постъпва на работа в индийския клон на Нестле. Там отговаря за взаимотношенията с банките и бързо е забелязан от местния клон на Ситибанк. Трябват му само три години, за да са стане шеф на клона в Малайзия. След това американците го предлагат за ръководител на клона на Pepsi в Индия, където работи близо 13 години.

  • Големият успех 

2007-ма е повратна в живота му. Пренася се в Америка и оглавява Mastercard за повече от 10 години. Според The Wall Street Journal под негово ръководство компанията е успяла да постигне 13-кратно увеличение на стойността на пазарната капитализация.

През 2021 г той напуска компанията, за да се влее в една от най-големите компании за частни капиталови инвестиции - General Atlantic. Според The Wall Street Journal той е съветвал висшия мениджмънт за стратегията на компанията за работата на регионалните й офиси, а след това е бил избран и за заместник-председател. По това време оглавява и холдинговата компания Exor и става независим директор на най-голямата инвестиционна компания в Азия Temasek.

По време на цялата си кариера е бил в борда на директорите на американския Червен кръст, на  Kraft Foods и на химическата компания Dow Inc.

Доскоро оглавяваше Международната търговска камара, както и Националния комитет за отношенията между САЩ и Китай.

  • Човекът на Камила Харис

Банга бе и външен съветник на вицепрезидента Камала Харис (с корени също от Индия), като председател на "Партньорство за Централна Америка", където ръководеше група бизнес лидери, които я съветват за работата на администрацията в Ел Салвадор, Гватемала и Хондурас.

Когато го посочи за шеф на Световната банка, Джо Байдън обяви, че Банга има огромен опит в ръководенето на успешни организации в развиващите се страни, както и в изграждането на публично-частни партньорства за справяне с проблемите на финансовото приобщаване.

Американският президент изтъкна и специалния поглед на индиеца, насочен към проблемите, които трябва да бъдат решени от развиващите се страни в борбата с бедността.

Банга поема Световната банка от досегашния ръководител -  Дейвид Малпас, който е икономист и бивш служител на Министерството на финансите на САЩ. Той бе сред любимците на Тръмп. Напусна поста си година преди края на мандата си, но все още не е обявил точните си мотиви.

Членове на борда на Световната банка интервюираха Банги в продължение на четири часа в понеделник вечер, а впоследствие гласуваха кандидатурата му само с един глас - въздържал се - от Русия.

  • Критичният момент

Веднага след заседанието, министърът на финансите Джанет Йелън заяви, че Банга ще помогне за ръководенето на институцията, тъй като тя се развива и разширява, за да се справи с глобалните предизвикателства, които пряко засягат основната й мисия -намаляване на бедността.

Той ще донесе правилните лидерски и управленски умения на поста и ще играе решаваща роля в настояването за повече реформи, включително чрез изграждане на партньорства между публичния и частния сектор, добави министърът.

В същото време обаче Кати Малоуф-Бус, един от популярните финансисти на нашето врме, бръкна дълбоко във финансовата рана като припомни, че банката се нуждае от сериозна реформа, за да преодолее разширяващата се пропаст между бедни и богати, но това ще изисква и огромни нови публични инвестиции.

Високопоставени американски представители добавиха, че изборът на Банги е дошъл в критичен момент, белязан от появата на дългова криза в страните с ниски и средни доходи и продължаващите проблеми на пазарите на храни и енергия в резултат на войната на Русия с Украйна.

Банката вече отпуска стотици милиарди долари на развиващите се страни, но работи за увеличаване на кредитирането, за да им помогне да се справят с пресичащите се глобални предизвикателства като изменението на климата, конфликтите и подготовката за бъдещи пандемии.

  • Индийският компас

Според източник от Световната банка, след назначаването си от Байдон, Банга вече се е срещнал с представители на 96 правителства. Посетил е десетки страни по време на триседмично си околосветско пътуване, като е прелетял общо 39 546 мили (63 643 км).

Дали американец с индийски корени ще успее да съживи бедните държави с парите на богатите, предстои да видим. Неговата роля ще е толкова ключова, колкото и тази на родината му в геополитическия пюзел на света.

  • Само за няколко месеца Земята на Боговете вече

показа, че се превръща в желан съюзник. Срещата на Г-20 в Ню Делхи попари надеждите на Запада и показа плътен съюз с Китай. Решението на Индия да заклейми руската агресия в Украйна на заседанието на ООН пък заля със студен душ Кремъл. Ответният удар също не закъсня - Русия отказа да се разплаща за горивото с рупии, което ще бъде сериозна пречка за индийските вносители на евтин петрол и въглища от Путин.

Разногласията обаче засега са само в сферата на финансите. Политическият компас на Индия засега сочи категорично в посоката на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). На ключовото заседание, което тези дни събира външните министри, се очаква решението за присъединяването към съюза на Иран и Беларус.

Дали силата на бог Шива все пак ще даде на Банга възможност да обърне индийския компас?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай