85 евро за живота и смъртта на Чаушеску

Гидове показват лобното място на комунистическия лидер и съпругата му

85 евро за живота и смъртта на Чаушеску | StandartNews.com

Маршрути по стъпките на диктаторите от ХХ век набират фенове

Мразени приживе, по ирония на съдбата след смъртта си диктаторите се превръщат в туристическа атракция. Дали интересът към тях се дължи на нездраво любопитство, или пък просто на спомени, не е ясно, но този "патологичен" туризъм набира скорост през последните години. Съдбата на диктаторите от ХХ век - като се започне от Хитлер и се стигне до Саддам Хюсеин, пали страстите на немалко туристи.

Букурещ/София. Животът и смъртта на Николае Чаушеску могат да се проследят в рамките на 8 часа за сума, малко по-висока от една пенсия в Румъния. Предложението е на туристическа агенция, която предлага еднодневен тур в Букурещ и околностите му срещу 85 евро. Офертата е валидна всеки ден от вторник до неделя, като са нужни поне двама записали се. Предложението включва посещения на места, на които любознателните туристи могат да научат повече за най-важното събитие от историята на Румъния - революцията от 1989 г. Шофьор и гид вземат желаещите от хотела, където се отседнали. Първата спирка е Чаушескувият Дворец на народите, където от 20 години насам се помещава румънският парламент. Пред гигантската сграда е предвиден разказ за мечтите на Чаушеску и обобщение до каква степен ги е реализирал. Следва "Площадът на революцията". Там може да се види балконът, откъдето Чаушеску произнася последната си реч.

После се отпътува към лобното място на диктаторската двойка. Екскурзията приключва с посещение на гроба на семейството.

За някои румънци е ирония на съдбата, че туризмът разчита на приходи именно от човека, държал на тъмно и студено в продължение на години сънародниците си. Според други диктаторските турове са в реда на нещата.
"Дворецът на Чаушеску е най-голямата забележителност в Букурещ. Към него имат интерес не само европейци, но и хора от цял свят. Като го показваме не означава, че се гордеем с него, а просто се опитваме да привлечем туристи. Чаушеску беше голям играч, а процесът срещу него и смъртта му го направиха още по-известен", казва журналистът Калин Космачук. "В Германия концентрационните лагери също са отворени за посетители. Редно е да се дава възможност историята да бъде усетена", смята Андреа Пиетрошел. Според Лука Никулеску търсенето определя предлагането и съответно интересът към Чаушеску не може да бъде заклеймен. "Невероятен туристически наплив имаше дори към ловните му резиденции", добавя той.

Именно заради големия интерес от септември миналата година бе отворена за посетители и казармата в Търговище, която се намира на около 80 км от Букурещ. Там на 25 декември 1989 г. бе разстреляно семейство Чаушеску. Лобното място може да бъде посетено от всеки, при това неорганизирано и на цена в пъти по-малка от предлаганите от туроператорите екскурзии. Автобус от Букурещ до Търговище има на всеки половин час от автогара "IDM", която се намира в непосредствена близост до метростанция "Бесараб". Цената на билета в едната посока е 15 леи, или 7.50 лв. Макар че в малкото градче трудно се срещат хора, които говорят език, различен от румънски, споменаването на Чаушеску е достатъчно, за да ви упътят. Лобното място на диктатора се намира между гарата и жандармерията. Всеки, който очаква да види нещо грандиозно, ще остане разочарован. Станалото известно по цял свят място може да се разгледа за 10 минути. Входът струва 7 леи, а при желание за използване на аудиогид трябва да се доплатят още 10 леи.

Всъщност музеят представлява три помещения, белязали края на диктаторската двойка. Кадри от едното от тях обиколиха преди 25 години целия свят. В него облечените в палта с кожени яки комунистически величия чуха смъртната си присъда.

В съседната стая семейството прекарва последните си три дни и четири нощи, а в стаята до входа на музея е направен медицинският им преглед, задължителен преди всеки съдебен процес. Дупките от куршумите, отнели живота на румънското първо семейство, са видими на стената в задния двор, а местата на труповете им са отбелязани с бяла боя.
"Идват посетители. Има интерес и от чужденци, и от румънци", казва служителката в музея. Статистика за броя на посетителите обаче все още няма. Град Търговище обаче е доволен, защото лобното място на Чаушеску вече го е превърнало в туристическа дестинация.

Според социолози в диктаторския туризъм няма нищо патологично, тъй като хората винаги са се впечатлявали от смъртта и наказанието. Във всяко човешко същество съществува комплексна връзка между идеологическия поглед върху събитията, размишлението, любопитството и любознателността, смятат пък психолозите. Според тях туристите искат да посещават места, където се е случило нещо. И докато за някои подобни дестинации не е редно да бъдат включвани в обиколките, то за други - те изпълват със смисъл посещението на една цяла страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай