Петък,

Двама претенденти за премиерския пост във Великобритания. Кои са

От: Редакция -
1191
Двама претенденти за премиерския пост във Великобритания. Кои са
A
A
A

След седем седмици Риши Сунак или Лиз Тръс ще стане новият премиер на Великобритания. Бившият министър на финансите и досегашната външна министърка стигнаха днес до финала в избора за наследник на Борис Джонсън на "Даунинг стрийт", предаде Франс прес, цитирано от БТА..

След поредица от пет гласувания от депутатите от Консервативната партия двамата конкуренти за поста ще се борят за гласовете на 200 000 партийни членове чрез вот по пощата, резултатите от който ще бъдат обявени на 5 септември.

Риши Сунак получи днес на петото гласуване на депутатите 137 гласа, като по този начин изпревари Лиз Тръс, която събра 113 гласа, и държавния министър на търговията Пени Мордонт, отпаднала от надпреварата, след като за нея гласуваха само 105 консерватори. Информацията беше съобщена от Греъм Брейди, който ръководеше вътрешнопартийния вот.

Четиридесет и две годишният Риши Сунак, чиято оставка като министър на финансите от правителството допринесе за падането на Борис Джонсън от власт, беше начело във всички гласувания досега. Въпреки това обаче надпреварата остава отворена и победата му не е сигурна. Сунак е по-малко познат сред партийните членове, отколкото сред депутатите. Според проучване на агенция "Ю Гав" от вчера, бившият финансов министър ще бъде победен във финалния вот, независимо от това кой ще бъде противникът му тогава.

На другия полюс четиридесет и шест годишната Лиз Тръс беше определена като неубедителна през миналата седмица, но все пак успя да намали изоставането си от Сунак. Нещо повече, тя изглежда ще успее да вземе гласовете на отпадналата Кеми Бейдънок, която също представлява дясното крило на торите.

Депутатът Дейвид Дейвис обвини Сунак, че се е опитал да "даде назаем" част от своите гласове именно на Лиз Тръс, за да елиминира Пени Мордонт, в която той е виждал по-труден противник. "Това е най-мръсната кампания, която някога съм виждал", заяви Дейвис по радио Би Би Си.

Изборната кампания в Консервативната партия е белязана от криза в доверието и множество въпроси относно честността и интегритета, като всички кандидати се опитват под една или друга форма да затворят страницата на ерата Джонсън и съпътстващите я скандали.

В понеделник предстои телевизионен дебат между двамата кандидати по Би Би Си. Той ще се проведе на живо от Стоук он Трент, град в Централна Англия, в който гласовете за Брекзит на референдума през 2016 г. бяха над 69 %. Около 80 до 100 души ще бъдат зрители на дебата на живо между Сунак и Тръс.


Всички новини от категория Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com