Разследват HSBC от САЩ до Аржентина

Разследват HSBC от САЩ до Аржентина | StandartNews.com

Акциите на банката паднаха с 2% след скандала с укритите $120 млрд.

Разкритията, че швейцарският клон на британската банка HSBC е помогнал на свои суперзаможни клиенти да си "спестят" милиони евро от данъци, се превърнаха във водеща тема във всички световни медии. Определиха ги като "най-голямото изтичане на банкова информация в историята". Искрата, която подпали скандала, даде компютърният спец от италианско-френски произход Ерве Фалчиани, който отмъкнал още през 2007 г. конфиденциална информация за клиентите на банката и дал файловете на френските власти. Сред тях има данни за 74 клиенти, свързани с България, от които 11% имат българско гражданство или паспорт. Сумата, която държат в 204 банкови сметки, разкрити в периода между 1988 г. и 2006 г., е в размер на 380,8 млн. долара, според разкритията на Международния консорциум на разследващите журналисти (ISIJ). По случая са работили 154 журналисти от 47 страни и 55 медии.

Журналистите, разкрили скандала обаче, са имали достъп само до върха на айсберга, твърди пред в. "Паризиен" Ерве Фалчиани. До този момент той е единственият, срещу когото се води разследване в Швейцария. Срещу него е издадена и международна заповед за арест за нарушаване на банковата тайна. По думите му журналистите са имали достъп до много малка част от информацията, докато данъчните власти са получили много повече.
На въпрос за разкритите от в. "Монд" 106 000 клиенти на банката от 203 страни със сметки за общо 120 млрд. долара, Фалчиани твърди, че това е само върхът на айсберга. Според него няколко милиона междубанкови транзакции фигурират в документите, които той е предал на властите. Тези цифри могат да дадат представа за това каква би могла да бъде скритата част от айсберга, изтъква той.

Според Фалчиани не е възможно големите френски банки да не са засегнати от тази система на данъчни измами.
По думите му съществуващите закони против укриването на данъци във Франция и в САЩ ще уличат най-вече частни клиенти, които декларират сметка на свое име. "Това са дребните риби, на дъното на коша. Горната част на коша използва дружества, създадени понякога по неправомерен начин", отбелязва Фалчиани. Той призова за финансова защита за притежателите на информация от обществен интерес в името на "напредъка на демокрацията".

ISIJ твърди, че списъкът на клиенти включва кралски особи, футболисти и тенисисти, рок звезди и холивудски актьори.
Ройтерс отбелязва, че не може независимо да потвърди никое от имената в скандала, наричан от световните медии "СуисЛийкс" (SwissLeaks). Притежаването на швейцарска банкова сметка не е незаконно и много от тези сметки са със законни цели, посочва агенцията.

Комисията по публичните финанси към Камарата на общините във Великобритания вече обяви, че започва разследване по случая.

HSBC, чиито акции днес паднаха с 2% заради скандала и която призна за слабости в швейцарското си подразделение, рискува да стане обект на разследване в целия свят. Подобни намерения, освен Великобритания, откъдето са 8844 от клиентите, заявиха и Франция (където са базирани 9187 от клиентите), Белгия и дори Аржентина. Наложи се даже британският премиер Дейвид Камерън да се оправдава за назначението на бившия председател на борда на директорите на банката в периода 2006-2010 г. Стивън Грийн като министър на търговията между 2011 г. и 2013 г. Властите в САЩ пък освен за съучастие в укриване на данъци подозират HSBC и в манипулирането на валутни курсове. Източници от американските органи на реда съобщиха пред Ройтерс, че разследванията могат да накарат Министерството на правосъдието да ревизира сключено през 2012 г. споразумение с банката за 1,9 млрд. долара. Благодарение на него HSBC се размина тогава срещу нея да не бъдат повдигнати обвинения, след като бе разкрито, че е помогнала да се извършат транзакции за стотици хиляди долари от търговия с наркотици през американската финансова система.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай