Защо (не) трябва да отпаднат визите за турците

Защо (не) трябва да отпаднат визите за турците | StandartNews.com

Всеки, който иска да пътува в шенгенското пространство и се нуждае от виза, трябва да представи куп документи - банкови извлечения, здравна застраховка, данъчни удостоверения, резервация за връщане и какво ли не още.

От 1980 година тези правила важат и за турските граждани. За много от кандидатите за виза тези изисквания са унизителни, досадни и свързани с много разходи. Следователно новината за споразумението между ЕС и Турция ще зарадва много турци. Те се надяват, че от края на юни ще могат да пътуват без виза в 26-те страни от Шенген. Облекчаването на визовия режим е и една от най-важните политически цели на правителството в Анкара. Премиерът Давутоглу заяви наскоро, че турците си мечтаят за това от 50-60 години. По всичко личи, че бюрократичните спънки ще бъдат премахнати.

След отпадането на визите турските граждани ще имат право на максимум 90 дни престой в Шенген в рамките на 180 дни. Тоест опасенията, че турците ще залеят трудовия пазар и ще натоварят социалните системи, са безпочвени. Това потвърждава и председателят на турската общност в Германия Гьокай Софоглу. "Германия вече не привлича така силно. В момента Турция предлага достатъчно икономически перспективи", казва той.

Постигнатата договореност между ЕС и Турция предвижда отпадане на визовия режим за турски граждани "най-късно до края на юни 2016 година". Турция обаче трябва да изпълни 72 условия, сред които да синхронизира системите си за опазване на личните данни и паспортното си законодателство със стандартите на ЕС и да подобри сътрудничеството със съседите Кипър и България.

Много експерти смятат този срок за илюзорен. Алпер Еджевит от Факултета за европейски връзки към Истанбулския университет припомня, че става дума и за вътрешнополитически проблеми, като борбата срещу корупцията и организираната престъпност. "Всеки, който познава Турция, знае, че тези проблеми не могат да бъдат решени за три месеца", казва той. Именно заради това, че Турция има такива тежки вътрешни проблеми за решаване, идеята за цялостна отмяна на визите за турските граждани има много противници -баварският министър-председател Хорст Зеехофер, например. Той смята, че безвизово трябва да пътуват само представителите на турския бизнес.

Зеехофер припомня също и конфликта на Турция с кюрдите: всички сега се интересуват само от сирийските бежанци и почти никой не мисли за възможната бежанска вълна от кюрдските области в Югоизточна Турция, откъдето вече над 350 хиляди души са прокудени, по официални данни на турското правителство. Много от тях търсят убежище в Турция, а при безвизов режим те биха могли да влязат в Шенген като туристи и да подадат молба за убежище.

Председателят на прокюрдската Народна демократична партия Селехатин Демирташ предупреди в интервю за телевизия ARD, че много кюрди ще продължат да бягат, ако войната продължи. Също и към Европа и Германия, заяви той.

Много от противниците на облекчаването на визовия режим се опасяват, че премахването на визите ще развърже ръцете на терористите. И то по време, когато насилието в Турция ескалира. Атентаторите самоубийци при двете нападения в Анкара бяха турски граждани. Ако не им трябваха визи, те спокойно биха могли да пътуват из ЕС.

Одобрените миналия петък решения ще бъдат прецизирани през идните дни. В края на април ЕК трябва да излезе със становище дали Турция изпълнява необходимите изисквания за отмяна на визовия режим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай