Сряда,

Загуби ли Европа пътя

От: Администратор -
1377
Загуби ли Европа пътя
A
A
A

Любомир Кючуков,
директор на Института за икономика и международни отношения

Конструкцията се разклати. И започна да скърца. Две думи доминираха Европа през последната година - страх и "екзит". Първата на ниво общество, втората на ниво държави.

Страхът за физическата сигурност дойде с атентатите, международния тероризъм и радикалния ислям. Страхът от загубата на привичния социален уют и политическа стабилност се появи доста по-рано - още с началото на икономическата криза и се засили от мигрантския натиск.

ЕС е създаден преди всичко като проект за мир и просперитет. Постепенно и двете започнаха да се размиват.
Терористичните актове доведоха войната в европейските столици. И Европа най-после забеляза, че тя вече се е върнала на стария континент - след повече от половин век мир. Първо със сраженията в бивша Югославия, после с гражданската война в Украйна. А заедно с нея се разпалиха отново национализмите и се събудиха реваншизми.

Конфронтацията с Русия само засилва реминисценциите

с отминалия век. Тя не сплоти страните пред "общия враг", а по-скоро доведе до пукнатини в самия ЕС по оста Изток-Запад.
Те станаха още по-видими по време на бежанската криза. Като разделителните линии се задълбочиха не само между страните от Централна и Западна Европа, но и разцепиха вътрешно европейските общества, оформяйки лагера на крайнодесните, ксенофобски, антимигрантски, а и антиислямски групировки, от една страна, и задълбочавайки изолацията, гетоизацията, чувството, че не са добре дошли, у мигрантските групи - независимо дали новопристигнали, или живеещи вече от поколения на стария континент.

В съвременния свят външната политика става все "по-вътрешна" и международните проблеми се отразяват на обществата все по-директно - а не само опосредствано, чрез държавата. Същевременно като проява на своеобразно съвременно адамитство Европа се вторачи в собствения си пъп и пропуска случващото се в света: и промяната в геополитическите силови линии, и излизането на сцената на нови глобални и регионални играчи, и генезиса на конфликтите по своите граници, и рязкото нарастване на неравенството в световен мащаб, и рисковете от зараждането на радикална антизападна идеология, профитираща върху радикалния ислям. Което засилва опасенията не само от икономическо изоставане, но и от постепенна политическа маргинализация на континента.

Става все по-видим и друг дълбок разлом - между управлявани и управляващи, загуба на чувството, че политиката и държавата ще решат проблемите. Нещо повече - засилва се усещането за грешка в посоката.

Основният дефицит е на политики и на идеи

А най-доброто, което се предлага, е погледът назад, опитите новите проблеми да се администрират, да се решават с привични, инерционни инструменти.

"Грекзит" напомни, че вече не може да се живее по старому, а "Брекзит" - че мнозина вече и не искат да го правят - защото предлаганото "ново" също не ги устройва. Като дълговата криза на Гърция показа всички дефицити на системата, при която компромисите и адаптирането на принципите и правилата към конюнктурата доведоха до неефективността на същите тези принципи и правила.

Предстоящият референдум за членството на Обединеното кралство в ЕС пък подменя дебата за бъдещето на ЕС (повече "Брюксел", т.е. интеграция и засилване на наднационалното начало, или повече столици) с договарянето на бъдещето на Великобритания в ЕС. Предрешавайки резултата от по-важния дебат - защото Великобритания постигна съгласие да не бъде част от един по-тесен съюз, оставяйки на ЕС избора между задълбочаване на интеграцията без Лондон или връщане към един по-хлабав общ пазар - с Лондон. И възпроизвеждайки като латентна заплаха центробежните тенденции на ниво богати региони (Каталуния, Фландрия, Северна Италия, а и Шотландия, която едва ли би пропуснала да накара Лондон да се види в кривото огледало на сецесията, организирайки втори референдум за независимост от самата Великобритания с случай на излизане на Обединеното кралство от ЕС).

Извеждането на подхода "спасяване поединично" в ранг на политика (покрай бежанската криза) едва ли може да бъде път за оздравяването на ЕС. А по-скоро води до допълнителна загуба на балансите. И очакване за нови трусове и колизии. Ако иска да се съхрани, Европа трябва да намери пътя към следващото ниво на своята интеграция.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички