Великобритания намери своята Ангела Меркел

Великобритания намери своята Ангела Меркел | StandartNews.com

Волфганг Дик, Дойче веле

Солидна, прагматична, честна и трезвомислеща - с тези си качества Тереза Мей печели пред останалите кандидати за премиерския пост във Великобритания. Някои виждат в нея британското издание на Ангела Меркел.

Тереза Мей също си има слабости - например любовта към екстравагантните обувки. Жълтият печат редовно се занимава с нейния стил на обличане. Наскоро тя се появи на една среща с ниски черни обувки с метални шипове. Дали това не беше нещо като негласно обявяване на война? Всъщност Тереза Мей не се нуждае от войнствени жестове.

Тя има славата на човек солиден, честен и прагматичен, който действа с търпение и трезв разум - т.е. нещо като британско издание на германската канцлерка Меркел. В такава светлина я виждат не само много от консервативните й съпартийци, но и хората, които лично познават омъжената, но бездетна дъщеря на англикански пастор.

Тереза Мей е завършила висшето си образование в Оксфорд. След това е работила шест години за Bank of England, а от 2010 година е министър на вътрешните работи. Мнозина й се възхищават, тъй като от 100 години насам никой друг не се е задържал толкова дълго на този пост. Затова я сравняват с Желязната лейди Маргарет Тачър.
Само че подобни сравнения карат Мей да се чувства неудобно. В едно интервю за Би Би Си тя уточни, че не си пада по сензациите и клюките, а предпочита да се посвети на задачите, които й предстоят - например кандидатурата за бъдещ британски премиер.

Помирител или хардлайнер е Тереза Мей? Този въпрос занимава главно онези британци, които изпитват огромно съжаление от решението за напускане на ЕС. Какво може да се очаква от нея като евентуален наследник на Камерън? В кампанията преди референдума Мей беше въздържана, но не и некритична към ЕС. При официалното обявяване на кандидатурата си каза, че не може да има втори референдум и обяви, че ако стане правителствен ръководител, ще внесе официалната молба за излизането на Великобритания от ЕС най-рано след няколко месеца.

Във всеки случай Брекзитът си остава в сила. В изказване по британската телевизия Мей заяви, че вотът на британците трябва да се разбира като ясен сигнал срещу действащото в ЕС право на свободно придвижване. Мей обяви освен това, че възнамерява да ограничи притока на мигранти към Великобритания.

Особено по отношение на въпросите, свързани с миграцията, тя се изявява като истински хардлайнер. Това вероятно ще й даде предимство във вътрешнопартийната борба за поста на Камерън, тъй като много от торите настояват за реформа на имиграционната политика. Най-радикалното й изказване по този въпрос гласи: "Където има имиграция, не е възможно да се осигури социално сцепление в обществото". Мей вече настоя да се ограничат насърчителните програми за чуждестранните студенти в британските университети и да се повишат здравноосигурителните вноски за работниците от страните членки на ЕС.
Според актуално социологическо проучване на ICM, над 60 процента от съпартийците й подкрепят кандидатурата на Мей за министър-председател. Тя изпреварва значително своите съперници - Андреа Лийдсъм, Майкъл Гоув и Лиъм Фокс. Причината за това се крие в копнежа на торите по лидер, който да внесе спокойствие и надеждност.
Преди години Мей прояви голяма доза откровеност, описвайки собствената си партия като "гадна". Очевидно никой не й се разсърди за този странен вид честност.

Много британци виждат Мей като продължител на линията на Камерън. В миналото той на няколко пъти се е застъпвал силно за нея като за свой наследник. Проучванията на социолозите показват, че Мей се ползва и с одобрение сред населението. Вестник "The Sun on Sunday" цитира ICM с изречението: "Всички смятат, че тя е най-компетентната кандидатка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай