Украинската криза разпна България

Спасяването на Киев ще е за сметка и на нашия джоб

Украинската криза разпна България | StandartNews.com

Проф. Божидар Димитров

Не бих искал да съм на мястото на българските политици при взимането на решения по украинската криза. От една страна, те трябва да бъдат верни на своите съюзнически отношения - политически към ЕС и военни - към НАТО. От друга, на тях им е ясно, че ако някой ще претърпи тежки загуби от санкции срещу Русия, които да доведат до нова икономическа криза, това е България.

Една Португалия няма да пострада особено ако спре визите за руските туристи и спре да внася (ако изобщо е внасяла) газ, петрол и ядрено гориво. Ние внасяме всичките тези енергоносители изцяло от Москва. Освен това две трети от туристическите приходи на Българското Черноморие идват от руските летовници. Бих искал да видя как някой нашенски политик ще отиде в Созопол, Бургас или Варна и ще заяви, че руски туристи няма да има, защото трябва да спазваме съюзническите си задължения. Мисля, че няма да се завърне здрав оттам. Да не забравяме, че в Украйна живее близо милион българско малцинство, като една незначителна част от него е в Крим. Не бива да рискуваме положението на българите, които са застрашени и в нова Украйна. Както каза Станишев, не може да бъдем "ястреби" за налагането на санкции към Русия.

Сляпото изпълнение на съюзнически задължения не ни е носило добро. Например на 13 декември 1941 г. в изпълнение на съюзническите си задължения обявихме символична война на Великобритания и САЩ. След две години тази война стана несимволична.

Затова и сега не бива на сляпо да се правим на идиоти. Светът ще се развива и след тази криза, трябва да мислим за бъдещето.

Хипотезата на Станишев за референдум в Кърджали, подобен на допитването в Крим, е една от най-големите глупости. Той изхожда от факта, че там живеят само турци, а това не е така. След големите изселвания и емиграцията на Запада съотношението днес е 50:50. Но дори и да има подобен референдум в Кърджали, убеден съм, че повечето от българските турци ще гласуват за България, защото са европейски граждани и могат свободно да пътуват навсякъде. Въпросът за референдум за Кърджали не може да бъде поставен, тъй като България е унитарна държава и няма автономни области.

Война няма да има - никой не е заинтересован от нея. Украйна няма пари за заплати и пенсии, как искате да води война? Русия също няма никаква изгода от допълнително напрежение. Путин също си е поставил един таван и като добър боец знае, че не трябва да поставяш противника си до стената без възможност. Вероятно Русия ще се задоволи с Крим и ще уреди по-широки автономни права за източните области, населени преимуществено с руснаци.
В чисто исторически план очевидна е грешката на политиците въобще, когато се изправят пред сериозен и трудноразрешим казус да го отлагат, като създават изкуствена държава, която не почива върху една преобладаваща дори с малко нация. Или пък измислят нация, каквито са случаите с Македония и Босна. В случая с Киев дори не са се постарали да й дадат някое достойно антично име, както Македония и Босна, а я назовават простонародно - Покрайнина (това на руски означава Украйна).

Случаят се усложнява, тъй като става дума не за една, а за две покрайнини. Едната е Галиция - полско-австрийската част на днешна Украйна. Другата покрайнина е на Русия. В източната част на страната живее не "рускоговорещо" население, както лицемерно го наричат, а коренно руско население. Единствено в Крим руснаците са там от 230 години. Полуостровът има символично значение за Русия, която е проливала морета от кръв, за да го задържи дори и след неуспешната за нея Кримска война от 1853-56 г. От гледна точка и на състава на населението Русия има пълни права над Крим. Заради Крим ние сега забравяме проблема Украйна.

При очерталите се два големи съюза на континента - Европейския и Евразийският съюз, всички територии, които са буферна зона помежду им - Украйна, Молдова и Беларус, ще станат повод за сблъсък, освен ако чрез бързи и конструктивни преговори не решат въпросите.

Очевидно подобни преговори не са водени, иначе няма как да си обясним изцепки като тези на румънския президент Бъсеску, който заяви, че Молдова трябва да бъде присъединена към Румъния ЕС пък поиска да присъедини Киев, което от самото начало вещаеше сблъсък с проекта на Путин за Евразия. Украйна като най-голямата по територия и население страна стана първото звено на конфликта, тъй като поне засега Лукашенко държи твърдо властта в Беларус. Вижда се колко неподготвени са европейските политици - те смениха един олигархичен кръг, начело на който беше Виктор Янукович, с друг отбор от олигарси. От Брюксел не се посвениха да използват две неонацистки партии, тъй като с мирни средства не можеха да овладеят властта. Сега е проблем и за правителството в Киев да се представи като демократично и европейско. Проблем е и за Европа да подкрепи кабинет, в който участват поне четирима министри от една радикална партия, която извършва недемократични ексцесии.

Когато всички пресмятат какви санкции да се наложат на Русия, се забравя какви санкции ще си самоналожим в ЕС, за да спасим украинската икономика. Парите им свършват до края на месеца и ще се наложи Европа да им налее средства, което означава, че ще ограничи фондовете за страни като нашата. Няма гаранции, че тези пари няма да отидат в джобовете на новите управляващи олигарси, както и за погасяването на украинските дългове към "Газпром". Без инжекции тяхната икономика директно ще фалира. Смятам, че санкциите срещу Русия, които обмислят, няма да бъдат сериозни, тъй като ще ударят силно техните инициатори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай