Трудният шпагат на София между САЩ и ЕС

Трудният шпагат на София между САЩ и ЕС | StandartNews.com

Дойче веле

София посочи военното крило на Хизбула като вероятен виновник за атентата в Бургас. Внимателно подбраните думи на съобщението целяха да предотвратят международни проблеми, коментират немскоезичните издания.

При нападението срещу автобус с туристи в Бургас през миналото лято загинаха петима израелски граждани, българският шофьор на автобуса и нападателят, припомня агенция ДПА. В нападението са участвали още двама души. И тримата са пребивавали в България с фалшива самоличност. Двама от тях са живели в Ливан от 2006 до 2010 година.

Директното посочване на Хизбула като пряк извършител на атентата поставя българската дипломация в много деликатна ситуация, пише по този повод швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг". София е заинтересована да запази възможностите си за диалог с Ливан, но пък ще гледа да не се забърква и в международноправен спор със страна като Иран, която, както е известно, подкрепя Хизбула. Начинът, по който бяха обявени резултатите от разследването, ще се отрази и на контактите на страната с Вашинггон и Брюксел.

Цитиран е арабистът Владимир Чуков, според когото София се е опитала чрез внимателен подбор на думите да угоди на Брюксел, където не разглеждат Хизбула като терористична организация, но и на Вашингтон, където пледират за максимално твърд подход срещу ислямисткото движение.

Има ли добър и лош Хизбула?

В тази връзка седмичникът "Ди Цайт" пита дали не е време и Германия да обяви Хизбула за терористична организация. Това, че тя убива израелци вече и на европейска земя, означава, че е нарушено негласното споразумение, което гласеше: няма да ви третираме като терористи, ако в замяна на това стоите по-далеч от Европа.

И преди Хизбула е извършвал атентати срещу израелски цели в чужбина: при две нападения в Буенос Айрес през 90-те години загинаха повече от 100 души, а 500 други бяха ранени. Оттогава насам САЩ и Израел упражняват натиск над европейците да признаят Хизбула за терористична организация. Срещу това винаги са се обявявали Германия, Франция и Испания със следния аргумент: Хизбула има двойна структура - като легитимна партия в Ливан, с която може и трябва да се преговаря, и като военизирано крило, което трябва да бъде преследвано.

Тази аргументация обаче никога не е била особено убедителна. В крайна сметка е възможно да се водят преговори /макар и тайни/ с всички, включително и със забранени организации като Хамас. И второ - доста е наивно да се търси някаква разлика между военното и цивилното крило на Хизбула. Ако досега движението си е кротувало в Германия, то е само защото страната му служеше като място за укритие, пропаганда и набиране на средства.

Прикрит под булото на различни благотворителни организации, например за децата-сирачета от Ливан, Хизбула и до днес набира парични средства. Предполага се, че в Германия се намират около 1 000 негови активисти. Те са наблюдавани от властите, но са оставени да действат необезпокоявано, защото се смята, че не представляват заплаха за сигурността на страната.

Краят на илюзиите

След разкритията около атентата в Бургас става ясно, че сделки с Хизбула не бива да се сключват. Групировка, която взривява хора в Европа, трябва да влезе в списъка на терористичните организации. Повече не може да има никакви оправдания и Германия ще трябва да се откаже от съпротивата си. Както и от удобната теория за двойнствената същност на Хизбула.

Арабската пролет показа ясно, че и извън контекста на конфликта с Израел Хизбула е деструктивна сила. В Сирия например движението сляпо подкрепя режима на президента Асад. Така както и Асад винаги се е грижел Хизбула да не остане без оръжие.

Германия осъжда терористичните методи на сирийския президент. Време е обаче да осъди и неговото протеже - Хизбула, се казва в коментара на "Ди Цайт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай