Петък,

Тежкият товар на децата ни

От: Администратор -
Тежкият товар на децата ни
A
A
A

И родители, и учители се тревожат от факта колко тежки раници носят децата. Като че ли обаче няма воля това да се постави като съществен проблем и да му се намери решение. Ние, от Асоциация "Родители", включително и в началото на тази учебна година проведохме среща в Министерство на образованието и изпратихме наши предложения във връзка с облекчаването на ученическите раници. Това е въпрос на цялостна политика, не само на добро желание от страна на родителите и на отделни учители. Смятаме, че на първо място трябва да се реши проблемът с двусменното обучение, защото там където има по два класа в една класна стая, няма възможност децата да си оставят нещата. Решаването на този проблем е отговорност на Министерство на образованието и на общините. В наредба е заложено до 2020-2021 г. да няма нито едно училище в страната, което да е на две смени.

Така децата

ще имат възможност да имат собствени класни стаи

и съответно вече грижа на училището е да осигури места в тях, където учениците да си оставят част от нещата.
Министерство на образованието може да предвиди възможност учебниците да се разделят на няколко части - по разделите, които се учат. Защото няма смисъл, когато децата работят по един раздел, да носят всички останали в раничките. Това е безсмислено - нещо, което през ноември са го работили, и през април да го носят в раниците. Ако се налага някакъв преговор, разбира се, казва се на децата - донесете еди коя си част, ще работим по нея.

Направихме проверка, че такова разделяне на един учебник на две части, би го оскъпило с 20-25 стотинки, което не е някаква драстична разлика в цената. Съответно министерството трябва да изисква от училищата да имат собствена политика по отношение на облекчаване на ученическите раници, като осигуряват шкафчета, както и достъп до чиста питейна вода - защото част от тежестта на раничките е от това, че децата носят бутилки с вода, тъй като тази в училище не е сигурно, че е добра за пиене.

В самите училища би било добре, ако например учителите представят пред Обществения съвет на училището всички помагала, които искат от учениците. Това предполага едно добро планиране на самата работа в клас, така че да не се налага децата да носят и речник, и помагало, и карти по един и същи предмет. Защото част от тежестта на раницата идва от това, че

има много помагала в тях по различните предмети

Самото училище, когато организира учебната програма, трябва да я направи така, че в един ден децата да нямат много предмети, по които се носят много неща. Могат да се предвидят блокове от часове - ако има два часа математика, два български, два часа история, детето да носи учебниците по три предмета, а не шест. Училището има какво да направи по този въпрос. Особено при по-малките деца - да има много ясна комуникация точно какво трябва за следващия час, защото много от децата вземат в раниците си всичко, защото може учителят да го поиска и да се кара защо не е там. Самите родители пък имат ангажимента, особено при малките деца, да ги научат да се отнасят отговорно към приготвянето на раниците, да слагат само най-необходимите неща, всеки ден да ги изпразват напълно, да подреждат само това, което трябва, да не носят излишни неща.

Със сигурност ползването на електронни учебници и електронните помагала в класната стая са много добър вариант за решаване на проблема. Учебникът е средство за самоподготовка, той би трябвало да се ползва в къщи преди всичко, а в класната стая могат да се ползват много други различни начини. Включително, ако учителят е решил да ползва все пак учебника, да го ползва в електронен вариант и да не се налага децата да
го носят. Ролята на учителя е ключова. Добрите учители всъщност нямат нужда от учебници. Те по друг начин си организират часовете.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички