Тежкият избор за "Белене"

Рестартът ще бъде като минаване между Сцила и Харибда

Тежкият избор за "Белене" | StandartNews.com

"Внимавай какво си пожелаваш, защото може да се сбъдне", е казал народът. Резултатите от предсрочните парламентарни избори и съставянето на правителство с мандата на БСП поставят кабинета "Орешарски" пред "рестарт" на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".

Политическите мотиви: "За" проекта "Белене" са подкрепата му от страна на мандатоносителя БСП и националистическата партия "Атака", както и положителният резултат от състоялия се на 27 януари референдум. Обратното би значело двете партии да загубят електорално доверие и да бъдат обвинявани в цинизъм и популизъм.

Геостратегически мотиви: На първо място - традиционно добрите отношения на БСП с Русия. Следват зависимостта ни от руските газови доставки; приватизацията на гръцката национална газова компания ДЕПА от "Газпром", което може да преосмисли проектите за трансадриатическия газопровод и за изграждане на интерконекторите с Турция и Гърция; проблемите с "Набуко" (проект и акционери има, а газ няма).

Какви са икономическите мотиви за "Белене"? По предварителни данни досега за проекта са похарчени около 1,5 млрд. лева. Предстои арбитражно дело с "Атомстройекспорт" за заплащане на поръчано, но неполучено и неразплатено от нас оборудване, за преки щети и пропуснати ползи в размер на около 1,6 млрд. евро (3,13 млрд. лв.). Ако се сбъдне този сценарий - преките ни загуби от "Белене" ще бъдат между 4 и 5 млрд. лева - финансова тежест, която не може да бъде поета нито от НЕК, нито от бюджета.

Предизвикателството пред кабинета "Орешарски" е дали като Одисей да мине между Сцила и Харибда с цената на загуби или като Еней - да заобиколи опасния проблем.

Какви са вариантите?

В икономиката има два основни сценария. Първият решава задачата за максимизиране на печалбата. Вторият, който се прилага в катастрофична ситуация, каквато е нашата - решава минимизация на загубите.
Поради изложените икономически мотиви кабинетът "Орешарски" е обречен да играе ролята на Одисей, което ще е невероятен тест за професионализма на кабинета "Орешарски". Защото народът е казал: "С пари всеки може". Професионализмът се проявява при намиране на добро решение при ограниченията на сегашната ситуация. Държавата не е в състояние да реализира проекта при акционерно участие 51% за нея и 49% - за стратегически инвеститор. Изход от сложната ситуация е оповестеният план за изцяло частен проект с опция за държавата да закупи до 50% акции в 10-годишен период след начало на експлоатацията.

Какви са предимствата?

Откупуването на оборудването за ядрения остров от руската страна ще позволи прекратяване на арбитражната процедура и загуби от над 3 млрд. лева. Откупуването на проекта от стратегически инвеститор в размер около 70% от вложените досега средства ще влее свежи пари в НЕК и ще я стабилизира. Така че вариантите пред кабинета са два: първият ще донесе преки загуби между 4-5 млрд. лв. и една купчина доставено оборудване с неясна съдба, а вторият - около 1 млрд. лв. свежи пари, опция за акционерно участие при преференциални условия, създаване на стабилна "машина за пари", запазване и разширяване на дефицитната гилдия от ядрени специалисти, създаване на поминък на доста хора и положителна промяна на икономическата среда в един недофинансиран регион. Всичко това очевидно насочва като икономически обосновано решение към втория вариант.

Какви са проблемите?

Икономическата криза и намаленото електропотребление у нас и региона, спадът на борсовите цени на електроенергията и въглеродните емисии правят икономическата обосновка на проекта проблемна днес.
Има и рискове. При изграждане на "Белене" с държавно участие ще възникне тежък дебат в обществото за пазарните рискове, при който няма да издържи тезата за "евтин" ток от АЕЦ.

Ако кабинетът приеме модела за изграждане с частен инвеститор, рисковете автоматически се прехвърлят към него. При него държавата няма задължение да изкупува произведената енергия и да издава гаранция към банките кредиторки.

От своя страна, частният инвеститор няма да предприеме действия към реализация на проекта, докато не подпише предварителни договори за изкупуване на поне 60% от електроенергията в дългосрочен пран с големи играчи на пазара. Ако инвеститорът потвърди своите намерения, проблемите на кабинета с проекта ще преминат в зоната на наблюдаемост и управляемост, с което ще се освободи ресурс за решаване на важни за развитието на икономиката проблеми.

Ако се обърнем отново към митологията - съдбата е отредила на кабинета "Орешарски" по-тежкия вариант - да върви по пътя на Одисей, като прекара проекта "Белене" между Сцила и Харибда. Да се надяваме, че най-накрая няма само той да се спаси, като жертва цялото си обкръжение, както е описано в древния мит. Надежда има - все пак живеем ХХI век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай