След анонимниците от ГЕРБ започнаха да бягат и капацитетите

След анонимниците от ГЕРБ започнаха да бягат и капацитетите

След анонимниците от ГЕРБ започнаха да бягат и капацитетите | StandartNews.com

София. Очакванията Цветан Цветанов да бъде отстранен от зам. председателския пост на ГЕРБ на форума в неделя бяха от типа: "Гладна кокошка просо сънува". Все пак Цветанов е единственият (освен Бойко Борисов) незаобиколим фактор в ГЕРБ. Цялата организационна структура на партията е изградена и поддържана от него. Самият Борисов многократно е признавал, че организационно партията принадлежи на неговия заместник. Създаването на двата нови зам. председателски поста не се отразява на влиянието на бившия МВР шеф. Ресорите им и досега не са били в обхвата на Цветанов. Йорданка Фандъкова например ще се занимава с култура и образование, та нима досега Цветанов е отговарял за тях?

 


Двамата нови заместници обаче разширяват и отварят образа на ГЕРБ. Те не само са успешни кметове - Фандъкова на София, а Димитър Николов на Бургас. Фандъкова специално е един от най-харесваните политици в национален план. Така че партията само печели от тях, без да намалява влиянието на Цветанов. Вероятно Фандъкова и Николов ще се появяват по-често пред медиите,

 

 

докато Цветанов ще оре организационната нива

 

 

Националното събрание показва, че партията се стабилизира, появиха се нови лица в ръководството. За пореден път ГЕРБ получи подкрепа от Европейската народна партия.
Ясно беше казано и от Джоузеф Дол, че те са основен техен партньор и важната дясна партия на България.
В последните дни Борисов се раздели с двама свои депутати - Владислав Горанов и Красимир Стефанов. Индивидуалните решения за напускане на ГЕРБ не си струват коментара, но е факт, че с тяхното отделяне партията губи сериозен експертен потенциал. Горанов и Стефанов бяха едни от най-добрите им финансови експерти, единият беше зам.-министър, а другият - директор на НАП. Предишните депутати, които напускаха партията, бяха статистически единици, докато последните двама са ярки индивидуалности.
Миналата седмица се стигна до изостряне на напрежението покрай две събития. Едното стана поради прекалената кротост на полицията в Пловдив по отношение на расистки, ксенофобски шествия и манифестации. Служителите на МВР безучастно

 

гледаха как летят камъни по Джумая джамия

 

 

Би трябвало спрямо подобни нарушители на обществения ред законът да се прилага в цялата му строгост.
Този инцидент съвпадна по време със сблъсъците в парламента, в които има голяма доза театрален елемент. Виждаме повторение на театъра, който се разигра около удължаването на мораториума върху продажбата на земята на чужденци. По същия начин БСП, ГЕРБ и "Атака" се обединиха около една антиевропейска позиция. За опозицията това поведение е нормално, с "Атака" също сме свикнали, но странното е, че БСП, чийто лидер е председател и на Партията на европейските социалисти, не приема агитацията на майчин език. Това е наше задължение от 15 г. насам, когато приехме Конвенцията за защита правата на малцинствата.

 


Соцпартията се държи непредсказуемо, защото се опитва да се хареса на своя електорат.
Не трябва да забравяме, че извиненията за "възродителния процес" на Орлов мост бяха поднесени от лидера Станишев, те не са изстрадани от цялата партия. Редовият социалист е настроен националистически, мрази чужденците и агитацията на чужд език, затова БСП гласува заедно с ГЕРБ и "Атака". В БСП има доста недоволни от прекалената зависимост от ДПС и затова червената партия демонстрира еманципация и собствена политическа линия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай