Неделя,

Рискът да си световна новина

От: Failed to load user -
1089
Рискът да си световна новина
A
A
A

Георги Даскалов, ekipnews.com

Ако не друго в последно време България е съвсем осезаема част от света, колкото и да си самовнушаваме, че сме дълбока провинция. Вярно е, че светът не ни споменава само в позитивен контекст. Даже по-често в негативен. Но това е неизбежно.

Последните примери са несполучливата стрелба срещу Доган и малко по-сполучливата стрелба (от гледна точка на постигането на желания от нападателите резултат) срещу Златомир Иванов. И при двете тези случки споменаването на България изобщо не е в нюансите на позитивното. Не е позитивно и това, че от Нова година насам британската преса, която в много отношения задава и световната мода, катадневно се занимава с България и по правило плаши англичаните с българите. И с румънците.

Обаче на 5 февруари България си получи самостоятелното първо място в световните новини. След дълго заседание при президента на държавата министърът на вътрешните работи обяви нещо, което американските вестници бяха обявили няколко часа по-рано: има доказателства, че ливанската радикална ислямистка групировка "Хизбула" е свързана с атентата в Бургас на 18 юли 2012 година.

Новината се чакаше и беше светкавично разпространена по целия свят. Обективно погледнато, България получи в този случай повече позитивни реакции; похвален беше професионализмът на българските служби и имаше изразена съпричастност. Най-близките съюзници на САЩ и на Израел са най-доволни. Малко по-резервираните - като по-голямата част от страните от ЕС и самият съюз, са по-скоро разтревожени заради необходимостта да заемат позиция спрямо "Хизбула". Но никой не оспорва правото на България да посочи виновните за терористичната атака.

Никой отвън. Вътре в България опозицията атакува и изцяло оспори както разследването, така и решението за оповестяване на резултатите от него.

Има множество кусури в начина, по който бяха оповестени резултатите от разследването.

Например е спорно дали беше нужно целият истаблишмънт (всички на върха на държавата - президент, премиер, външен министър) да стои пред камерите, докато вицепремиерът и вътрешен министър чете позицията. Щом има "обосновано предположение", а не директно обвинение, политическото присъствие създава внушение, което на практика не се съдържа във фактическото изложение. Може би беше по-адекватно да говори следовател или прокурор.

Но това е подробност, макар не маловажна. Главното е, че така или иначе България, като част от западния свят, беше атакувана на собствената си територия, пострадаха невинни хора и това беше непредизвикана атака. Имаме право да се защитаваме, както и да търсим помощта на съюзниците, което и става в момента.

Но - и това се отнася за управляващите, но и за цялата политическа върхушка - имаме правото, но и задължението да престанем да се държим като беден роднина и като неканен гостенин, което изобщо не отговаря на действителното състояние.

В момента българите поемат рисковете на това, че са част от западния свят. С начина, по който беше съобщена българската позиция за атентата в Бургас и най-вече с интерпретацията - домашна и външна, терорът вече има инструменти да участва в българската политика.

Създават се изкушения, на които е трудно да се устои. Оттук нататък всеки, който има интерес да манипулира резултати от избори в България, има още едно средство - една бомба, и не дай, Боже, жертви, могат да преобърнат всичко нагоре с краката.

Притеснителното е, че ние не сме готови за всичко това.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички