РБ и ДПС ще са важни фактори на втория тур

РБ и ДПС ще са важни фактори на втория тур | StandartNews.com

Най-интересни ще са договорките за балотажа

На тези местни избори говорим за една задоволителна избирателна активност от гледна точка на това, че на терен не се хвърли огромно старание от основните политически субекти гражданите да бъдат убедени в една или друга идея, визия, кауза. Затова мисля, че данните за избирателната активност са сравнително добри.

Не наблюдаваме съществени изненади от гледна точка на резултатите за кандидатите за кметове. Очертава се все пак убедителна победа на ГЕРБ в някакви измерения. Но, от друга страна, има разпокъсаност на вота в редица областни градове, където има подкрепа за трима-четирима кандидати. Така е например в Шумен, Хасково, Монтана - места, където или има силно традиционно присъствие на автентичната десница, или можем да ги категоризираме като бивши червени бастиони. Затова се очертават много интересни балотажи. За тях едната хипотеза е, че ще ерозират донякъде управленската конфигурация, а другата - че може би ще я затвърдят, стига да се постигнат договорки, тъй като не на едно-две места имаме първи резултат за ГЕРБ и трети за Реформаторския блок (РБ). Затова, ако се доверим на аритметиката или на политическата логика, би следвало да мислим, че управленската конфигурация от централата ще зададе тон такава договорка да произтече на местно ниво за взаимна подкрепа. Това донякъде дава възможност на РБ да изисква бъдещи заместниккметски места, тъй като те имат изненадващо добър резултат на някои места. Другият интересен казус е при резултатите за листите за общински съветници, тъй като на немалко места представителство ще получат 8-9 политически сили.

Можем да говорим за доста сериозна фрагментираност на вота. Много малко са общинските съвети в областни градове, където 1 политическа сила ще има мнозинство. Това е така дори в силния град за ГЕРБ - София. Свикнали сме да говорим за безпринципни коалиции, но сега един от акцентите в кампанията бе за ролята на общинския съвет като цяло в местната власт, което може би е било някакъв фактор за осмислянето на тази институция по друг начин. Това беше кампанията, в която започна да се говори, че може да се гласува за един кмет, а за друга общинска листа. Този рефрен беше подценен, но все пак се наблюдаваше на терена.

Интересно е, че ДПС ще има исторически пробиви на не едно и две места, разширява базата си по посока на неавтентичен неин електорат. Говорим за мултиетническа база, върху която Движението работи. ДПС победи в Кърджали толкова убедително, че си осигури мнозинство и в общинския съвет. Това е съизмеримо с победата на Димитър Николов в Бургас.
Гласуването за референдума се оказа в златна среда. Можеше да очакваме доста по-ниска активност. Може би това е остатъчна енергия, която президентът Росен Плевнелиев успяваше да капитализира в близкото минало, или може би тема, по която младите се чувстват легитимно овластени да се произнесат като носители на иновативното и прогресивното. Тук също обаче нямаше качествен и задълбочен дебат. Затвърждава се тенденцията, независимо от вида избори, повече въпроси да стоят след тяхното провеждане, отколкото да се решават при вота. От една страна, ГЕРБ затвърждава стабилното си присъствие на терен. От друга страна, БСП продължава своето електорално свличане, макар че очаквахме още по-лоши резултати. От трета страна, можем да станем свидетели на въпроси, поставящи текущата управленска формула в правителството. За балотажите очаквам засилване на конфронтацията, тъй като ще се хвърлят финални сили. Хубаво ще е да засечем договорките за подкрепата на един или друг кандидат от страна на политическите сили, които са извоювали някакъв резултат на първи тур. Като тук смея да твърдя, че най-интересните играчи относно договорките са РБ и ДПС.

Записа Михаела БЛАГОЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай