Про и контра "Белене"

Про и контра "Белене" | StandartNews.com

Трябва ли да се строи АЕЦ "Белене"? Ще се оскъпи ли токът, който ядрената централа ще произвежда? И защитават ли БСП корпоративни интереси с инициирането на референдума през януари? Депутатът от ДСБ Иван Иванов и колегата му от БСП Янаки Стоилов сблъскаха мненията си по тези въпроси във в."Стандарт"

"Белене" ще остави 15 000 без хляб

Иван Иванов, депутат от ДСБ

Хората трябва да гласуват с "Не" на референдума през януари, за да не допуснат една група хора с корпоративни интереси да похарчат на гърба на всички български граждани 21 милиарда лева. След което да им продават прекалено скъп ток. Построяването на централата "Белене" означава ниски доходи и високи цени на тока за българските граждани. Токът ще бъде поне три пъти по-висок от цената на тока от АЕЦ "Козлодуй". Самият проект трябва да се изплаща 107 години. Което е абсурд! Представете си колко нагла е лъжата - никоя централа не може да съществува 107 години. Това е два пъти повече от теоретичния срок, в който може една централа да бъде експлоатирана.

ДСБ 10 години имат позиция за спиране на проекта "Белене" и за окончателното му погребване. Ако Бойко Борисов бе чул това, което ние заявихме още когато встъпи във власт през 2009 г., и когато поискахме той да спре този проект, той отдавна щеше да е в миналото. И нямаше нужда да се харчат около 15 милиона лева от републиканския бюджет за провеждането на този референдум. Премиерът в крайна сметка чу и поне засега разбра аргументите на ДСБ, които наистина са железни.

При изграждането на ядрената централа в "Белене" ще бъдат разкрити 960 работни места. Но това ще означава закриването на близо 15 000 работни места във всички области, където се намират другите генериращи мощности. Става дума преди всичко за хора в Старозагорска и Хасковска област, но също така и в Бобов дол, Варна. Само в "Мини Марица-изток" работят 7000 души. Извън всичко това, ако има строеж, България остава за десетилетия зависима от вноса на ядрено гориво.

Без Втора атомна ще трябва да внасяме ток

Янаки Стоилов, зам.- председател на БСП

Участието в референдума е важно, защото АЕЦ "Белене" не е само икономически проект. Това е част от национална цел и кауза за високотехнологична и социална България.  Важно е да отбележим, че не противопоставяме "Козлодуй" на "Белене", но само чрез изпълнението на проекта "Белене" може да бъде даден тласък на ядрената енергетика у нас. При поредния обрат на позицията на ГЕРБ сега вече има две ясно очертани страни, които връщат смисъла на референдума. Единствено Инициативният комитет, подкрепен от БСП, е за продължаването на ядрената енергетика в България. Останалите три са против. Според експертни оценки енергийният пазар се крепи основно на АЕЦ "Козлодуй" и 4 големи топлоелектроцентрали, които вече са на близо 50 години. И изчисленията сочат, че към 2030 г. те трябва да излязат от експлоатация. Тогава ще се наложи да внасяме енергия между 12 и 15 евроцента за киловат/час, докато при наличието на АЕЦ "Белене" можем сами да произвеждаме ток за близо 3-4 стотинки за киловат час. Защо точно АЕЦ "Белене" ли? Защото това е единствената лицензирана площадка, единственият лицензиран проект, който е в значителна степен на развитие. Така че, ако искаме в близките няколко години да имаме нови ядрени мощности - това е решение без алтернатива. В рамките на кампанията за референдума трябва да бъдат поставени и въпросите за промяна на политиката към монополите. Държавата да бъде посредник между гражданите и бизнеса, от една страна, и производителите на електроенергия, от друга. Защото сегашните частни енергоразпределителни дружества са една от причините за повишаването на цените на тока.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай