Президентът забърка каша с поканите

Трудно Тръмп ще дойде у нас, когато очакваме и Клинтън

Президентът забърка каша с поканите | StandartNews.com

Дебютът на президента Румен Радев на световната дипломатическа сцена с речта му пред Общото събрание на ООН като цяло беше успешен. Същевременно, по време на визитата си в САЩ, той направи и някои срещи и изказвания, които са проблематични. Речта му засегна основните проблеми от българска гледна точка в света в момента- той се обяви категорично против ядрените опити и изстрелването на ракети от страна на КНДР, проблем, който предизвиква загриженост в цял свят. Но като представител на малка страна, той не дръзна да отправи призив и към САЩ за по-голяма сдържаност. Защото конфликтът в момента е между Пхенян и Вашингтон. Освен това президентът Радев обърна внимание, което е нещо положително, че трябва да продължи планът за действие по иранската ядрена програма. Той

гарантира сигурност и не трябва да има отстъпление от този план

По време на речта си Радев говори за необходимостта от справяне с миграцията като глобален проблем, за затягане на контрола по границите и реадмисия на нелегално влезлите мигранти в съответната национална страна. Това е стара негова позиция, още по време на предизборната му кампания, която намира добър прием в общество като българското, което е негативно настроено към мигрантите.

По-интересни обаче бяха срещите на Радев. Той беше на приема на американския президент Доналд Тръмп, където не трябва да търсим някакъв резултат от тази протоколна среща. От едно ръкостискане, от една снимка, не може да се направи извод за намеренията на стопанина на Белия дом към България. Радев покани и Доналд Тръмп, и бившия президент Бил Клинтън, да посетят България. Въпросът е, че тук не го изигра съвсем добре дипломатически. Повече коментари предизвика поканата към Клинтън. Очевидно тази среща е готвена предварително. Допускам, че може би това е станало със съдействието на бившия президент Петър Стоянов, който също беше в САЩ по това време и се появи на срещата на Радев с българите в Ню Йорк. А той е много близък с Клинтън. Склонен съм да кажа, че има известен проблем в поканата към Клинтън по две причини. Първата, защото в момента

продължава конфликта по линията Тръмп- Хилари Клинтън

в САЩ. Кланът Клинтън продължава да има много силно влияние в Демократическата партия. На фона на незапомнените следизборни битки една такава покана към Клинтън, която може да изпревари посещение на Тръмп в България в перспектива, ми се струва малко прибързана. Примамливо е да поканиш един бивш, президент, който е идвал в България, но крие и рискове с оглед на вътрешнополитическата конфигурация в настоящия момент.

Радев проведе среща и с украинския премиер Петро Порошенко, на която той се ангажира с решаване на възникналия проблем с изучаване на майчиния език на българското малцинство. Лично моето желание беше президентът Радев да бъде малко по - твърд при отстояване на интересите на българското малцинство, както направиха политици от други страни, които имат малцинства в Украйна.

Срещите с българите в Ню Йорк и в Чикаго са традиционните, които правят всички наши президенти, когато посещават САЩ. След тях Радев огласи амбицията да се прави един портал, на който да се дава възможност на българите, работещи в САЩ да контактуват с фирми, които имат бизнес у нас. Това е една полезна инициатива, но надали би могла да реши въпроса с изтичането на мозъци и на работна сила в Българи. Трябва да се бори корупцията, както казва Радев, но трябва да има и адекватни мерки в самата България. Трябва да има промяна на бизнес средата у нас, трябва да се гарантират принципите на правовата държава.

Още през океана продължи и конфликта между Радев и управляващото мнозинство. Този път освен за изтребителите се размениха реплики и за бъдещата комисия "Антикорупция". Родните политици не отправят добро послание към българската диаспора в чужбина със своите партийни боричкания за контрол върху антикорупционния орган и липса на консенсус за начина, по който той да функционира.

Припламналият спор за самолетите между Радев и премиера Борисов пък затвърди впечатлението за изостряне на конфликта след едно доста дълго затишие и демонстриране на опит за партньорски отношения по високите етажи на властта. По въпроса на самолета и двете страни са в дълг. От една страна управляващото мнозинство, начело с Борисов, ревизира решението на служебното правителство за избор на самолет. Това не отправя добро послание към нашите партньори, защото показва, че институционалната култура в България има проблеми. От друга страна Радев, в качеството му на президент, а не вече на главнокомандващ ВВС, заема една категорична позиция по отношение на една от марките самолети, което също оставя впечатление за пристрастност. Той въобще не трябваше да се изказва като експерт, а да прилага повече политически аргументи. От една страна конфликтът с Борисов е принципен. А от друга страна е предизвикан от Цветанов, за да влезе държавният глава в режим на размяна на обвинения и на аргументи. Което вече не е на неговото ниво. Президент не може да се занимава с един отделен политик, пък бил и той с голяма тежест в управляващото мнозинство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай