Вторник,

Пренареждане по балкански

От: Администратор -
Пренареждане по балкански
A
A
A

Когато се говори за убийството на косовския сръбски лидер Оливер Иванович, причините трябва да се търсят и в контекста на цялостната картина на Балканите. Няма случайни неща и те винаги са част от една по-широка и динамична панорама. От 1 януари наблюдаваме безкрайно много процеси, голяма активизация, много политика и това неизменно води до подобни събития.

Убийството на политически лидер, особено в Косово, трябва да бъде разглеждано и в контекста на няколко други събития. Не трябва да се забравя, че са много деликатни отношенията Белград-Прищина. Основата на това напрежение е свързано с конституционното присъствие на сърбите в Косовска Митровица. И миналата година имаше различни проблеми, както по време на изборите, така и в процеса на преодоляване на противоречията между Сърбия и Косово с оглед евроатлантическия път на тези две държави. Трябва да се отбележи и фактът, че на 15 януари в Скопие македонският парламент ратифицира българо-македонския договор за добросъседство.

Всяко засилване на българо-македонските отношения винаги намира един доста негативен резонанс както по отношение на Косово, така и в контекста на сръбската политика на Балканите. Това е така, защото Македония винаги се приема като част от бивша Югославия, в която център бе Сърбия.

Убийството на сръбски лидер в неслучайната държава Косово може да се приеме като сигнал, че когато се решават проблемите в южната и централната част на Балканите, то възниква проблем в северната част. Може би това е опит да се реанимират събития, поставени под „стъклен похлупак". Този термин предполага, че когато е необходимо, стъкленият похлупак се вдига, създава се ситуация, която предизвиква остра политическа реакция и се дава възможност за инсинуации, провокации и нажежаване на напрежението. Убедена съм обаче, че създалото се напрежение в Косово ще бъде само в рамките на политиката и дипломацията.

Тук може да бъде зададен въпросът: кой има интерес от вдигане на този похлупак. В тази връзка, бих искала да припомня, че през малко време от своето съществуване човечеството е живяло в мир. От началото на 2018 г. на практика имаме няколко събития, които могат в един или друг момент да бъдат повод за напрежение. Следващата седмица се очаква Икономическия форум в Давос, където САЩ ще представят своята визия „Америка над всичко". През март пък се очакват президентските изборите в Русия, очаква се скоро и решаване на политическата криза в Германия. Всичко това е част от основния политически поток, който неизменно съпътства развитието на света и в регионален, и в глобален план. През последните месеци обаче Балканите бяха спокойни. Особено
след като се засили позитивният контекст в българо-македонските отношения и активизацията на евроинтеграцията на Западните Балкани. Всичко това представляваше много хубава картина, в която бе невъзможно да не настъпи момент за „изтрезняване".

Такъв момент сега е убийството на сръбския лидер в Косово. То вероятно ще бъде повод за пренареждане на проблеми от дневния ред на Балканите. Смятам, че убийството на Оливер Иванович има определена цел, свързана както с отношенията Прищина-Белград, така и с по-широк контекст на бъдещо ситуиране на тези държави в ЕС и НАТО. Не трябва да се забравя, че зоната на несигурност на Балканите е главно Косово и неговите сложни и вече с висока степен на непредсказуемост отношения със Сърбия.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички