Партиите сочат целта, но не и пътя

Проф. Ганчо Ганчев, декан на Стопански факултет в Югозападния университет

Партиите сочат целта, но не и пътя | StandartNews.com

ГЕРБ обещава по много от същото, а на БСП не й излизат сметките

Програмата на ГЕРБ за икономическото развитие на България в следващите четири години залага на досегашните приоритети и пътища на развитие. От макроикономическа гледна точка те имат намерение да продължават същия курс както и досега – преди всичко фискална дисциплина, която да бъде основата за подобряване на кредитния рейтинг на страната и привличане на чуждестранни инвеститори. Водеща е фискалната стабилизация, от която трябва да произтекат всички положителни последици за икономиката, без някакви други специални стимули. Единственото нещо, което трябва да дойде като някакъв ресурс отвън, са европейските програми и средствата от тях. Това, което се обещава вътре в страната, е да се намали държавната бюрокрация и да се облекчи бизнесът

както и да се улеснят инвеститорите, които създават производства с висока добавена стойност. Обаче политиката, която се провеждаше и досега от бившият министър на финансите Симеон Дянков, беше същата и тя не даде резултат, не ни изведе от кризата. Икономиката не се задвижи, нямаше чужди вложения, бяха загубени над 400 хил. работни места. Анализът показва, че трябва да се направи неща друго, нещо допълнително. Не е достатъчна политика, която залага само на фискалната стабилност, и то на отделни нейни параметри. Намаляване на бюрокрацията е добра стъпка, обръщането към малкия и средния бизнес също ще динамизира икономиката. По отношение на привличането на европейски ресурс обаче има нещо, което не се отчита. За пръв път дългосрочната рамка на бюджета на фондовете ще бъде намален. Парите, които ЕС ще раздава, ще са доста по-малко и ще бъдат давани при по-трудни условия. Този ресурс няма да е достатъчен и трябва да се намери собствено дофинансиране и да се вземат съответните политически решения. Не виждам обаче някакъв ангажимент, за да се спре сегашната тенденция, която не е благоприятна. Техните намерения напълно съвпадат с прочутата формулировка на Клинтън "More of the same", отправена на времето към Буш при поредния дебат в кампанията.
Ангажиментите на БСП към работните места предизвикват най-голям интерес и най-много дебати. Това намерение е много добро, но липсва конкретика как точно ще бъдат създавани те, как ще се финансират. Данъчната им политика се ориентира към прогресивното облагане и излизане от плоския данък. Въпреки че по принцип съм привърженик на този вид облагане, не виждам как те ще постигнат заявените параметри, те са прекалено завишени и като че ли не са приложими за България. Мисля, че

по-високото облагане трябва да започне от 3000 лева

а не от 4500 лв. заплата. Иначе няма да се съберат достатъчно приходи в бюджета и това ще бъде проблем. В пограмата се вижда желание да се промени начинът, по който функционира икономиката, за да се даде тласък за излизане от кризата, но не е достатъчно добре конкретизирано. Не може да се разбере, дори чисто теоретически, какъв е моделът, който стои зад това произведение, същото може да се каже и за практическото му приложение.
За останалите програми, доколкото са обявени и заявени повече или по-малко публично, най-характерното е, че всички се обръщат към малкия и средния бизнес. Пак обаче без посочване на каквито и да било конкретни финансови инструменти за решаване дори на основния проблем на малкия бизнес – липсата на достъп до финансиране на разумна цена. Необходимостта от консултации с бизнеса е важна, но според мен трябва да се наблегне на друго. Преди месец излезе специална разработка на МВФ за България, на практика това е актуален макроикономически модел. От фонда искат да видят дали нашата икономика може да бъде стимулирана и чрез какви инструменти. Това е чудесен документ, който може да свърши отлична работа, но не виждам нито една партия да го е използвала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай