Събота,

Конвенцията трябва да отлежи

От: Администратор -
Конвенцията трябва да отлежи
A
A
A

 

 

 

Решението на ГЕРБ за оттегляне на Истанбулската конвенция за ратифициране в парламента от ГЕРБ е най-правилният и верен ход, тъй като дебатът по темата много се втвърди. Всъщност двете страни не чуват аргументите на другите. В същото време дебатът трябва да продължи, тъй като темата за домашното насилие е много важна. Трябва да се отбележи, че дискусията в обществото не касае самата конвенция, а основни морални устои, които трябва да се отстояват. Досега подобни въпроси не бяха поставяни на толкова широка обществена основа. А конвенцията предизвика голям дебат. Няма държава, в която третият пол и гей-браковете да са признати на базата на този документ. В същото време не е вярно, че противниците на конвенцията приемат насилието върху жени и деца. Истината е някъде по средата. Очевидно обаче обществото ни не е готово за взимане на крайни решения и трябваше да чакаме развитие на ситуацията и да има говорене по въпроса. Най-малкото можем

да изчакаме да видим какво ще се случи в тези страни

където конвенцията е ратифицирана. Досега 17 от 28 държави в ЕС са я подписали. Предполагам, че с малки изключения, тя ще бъде приета навсякъде. И това ще покаже, че конвенцията не е това, за което я обвиняват от едната страна и че би могла да бъде приета у нас. Но за това се иска време. Тя действително отваря вратичка към едно по-толерантно отношение към хората с нетрадиционна сексуална ориентация. Това също е норма, която трябва да премислим. В никакъв случай обаче не води до тези крайности, за които се говори. Ако някой иска да легитимира трети пол и гей браковете, той трябва да мине през референдум.
Истанбулската конвенция неизбежно щеше да срещне голям отпор в парламента. Да не забравяме позицията на БСП, която е достатъчно масова партия, за да може да влияе сериозно в обществото. В случая тя се отдели от традиционните си корени. Социалистическата идея винаги е вървяла с постановката за равенство между половете. Докато БСП отиде в една крайно консервативна позиция. От друга страна,

позицията на Патриотите е разбираема

те държат твърдо на традицията и не са склонни да правят отстъпки в това отношение. Те самите обаче не биха могли да повлияят на крайния резултат, ако останалите политически сили бяха застанали на друга позиция.
Въпреки вълненията около Истанбулската конвенция, управляващата коалиция е стабилна. ГЕРБ е голяма партия, в която има и консервативни, и либерални течения. Консервативната база е по-голяма и тя много добре и органично се съюзи с Патриотите. И на тази база голямата коалиция е стабилна. Според мен напрежение има вътре в трите партии от Патриотичния фронт. Не виждам някаква принципна основа за това напрежение, по-скоро междуличностна. Би било лудост от страна на Патриотите те да станат причина да се развали управляващото мнозинство и да се тръгне към нови избори, на които те могат да загубят позициите си.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички