Сряда,

Кипърски неволи за родните гурбетчии

От: Администратор -
4750
Кипърски неволи за родните гурбетчии
A
A
A

Първата ми среща с българите в Никозия е стряскаща. Две мургави девойки, едната от които перхидролно руса, се въртят на малкото площадче на входа на централната улица в кипърската столица. Ясно е, че се правят на проститутки, затова започвам да търся с поглед сутеньора им. Те обаче се насочват към други мургави девойки, седнали на пейката до мен, които си говорят на английски. От разговора им става ясно, че са индийки и учат в местен американски университет. Българките обаче ги смятат за наши ромки и ги заговарят на български: "Вие българки ли сте?". Въпросът веднага е париран на английски: "Приличаме ли на българки?" Става ми тъжно, защото е ясно, че точно ромките, предлагащи се на площада, създават представата за българите в Кипър. След малко разбирам, че ромите често сядат на пейките под огромното дърво. За разлика от циганите в България, които се турчеят, тук те се представят с български имена - заради окупираната част мюсюлманите не са на почит в Никозия.

"Търсим работа. В строителството преди плащаха по 50 евро на ден, сега обаче надницата падна на 30 евро", казва Асен, 50-годишен мъж от Пазарджик. Кризата е повсеместна, на практика в строителството вървят единствено държавните и обществени поръчки по преустройството на централния площад "Елефтериас".
В магазина на "Пийкок" на централната улица "Ледра" срещам Мария - 50-годишна софиянка от "Княжево". Опитваме първо на три езика, докато се разберем, че сме българи. Мария е тъжна - миналия месец са й платили 274 евро, предишния - едва 150. "Как си плащаш тока?", питам, понеже знам, че електричеството е скъпо. "Нищо не пускам вкъщи. Като спреш климатика, ти се връзва около 40-50 евро", отвръща тя. В жегата на Никозия да се откажеш от климатик означава, че си го закъсал здраво. "Сама съм тук, живея при хазайка срещу 200 евро, мъжът ми е тираджия в Италия. Разделени сме, ей така си минават годините", казва Мария, преди да ми избере най-хубавите дрешки. Не я питам има ли внуци, защото съм сигурен, че ще се разплаче. Пред българин може да пророни сълза, но пред кипърците - дума да не става. Работи за 5 евро на час и се чуди дали да не поеме пътя към София.

Докато търся дома на офшорния адвокат Георгиус Кириу в старата част на Никозия, ми става ясно, че градът между "зелената линия" на ООН, турската Лефкоса и древните венециански крепостни стени отдавна е превзет от араби, азиатци, българи и румънци. тук наемите са най-ниски, понеже жилищата са стари и порутени

често с една тоалетна на етаж. Докато вървя между миазмите, стичащи се по настилката, попадам на табела: "Българска баница". Кипърският чорбаджия е наел специално нашенец, за да му меси баницата два пъти в седмицата. През улицата е разположена дълга триетажна сграда. "На първия етаж са българите, на втория са индонезийци, на третия - араби", обяснява ми кипърецът Кристо. Плащат по 400 евро, които сега намалиха на 300 заради кризата. Свират се по 5-6 души в апартамент, за да оцелеят и да заделят повече пари за България.
На приземния етаж е най-големият малайзийски магазин. Пред него спира огромен мерцедес за 250 000 евро, от който слиза цяла фамилия - забрадени жени и мастит собственик в костюм.

Минавам покрай най-хубавата къща в района, която се оказва точно на търсения от мен адвокат. Оказва се, че там живее само сестра му Тасула. Докато се лъжем, че тя не знае мобилния му телефон, а аз съм негов клиент, тръгвам по улицата вдясно. Влизам в двор, за да питам за адвоката, и отново попадам на нашенски роми -семейство от Кюстендил. Докато разбера кой какъв е, правя голяма грешка, като питам Иван - здрав и обилно татуиран като бивш затворник - дали жената не е майка му. Оказва се, че това е съпругата му, 8 години по-голяма от него. Ромите обаче не се сърдят, напротив - първо ме черпят с бутилка българска фалшива кока-кола, а после Елена отива до местния магазин, за да купи сладки. Радват се, че са видели сънародник, защото в отсрещната къща всекидневно си говорят само с румънец, който си пийва порядъчно.

Иван работи в строителството, получава по 50 евро на ден. "С 1000 евро на месец се оправяме някак си", казва той. Навремето е имал хранителен магазин в циганската махала в Кюстендил, но накрая продавал само на вересия. "Влизаш в къщата - малките реват, циганката казва - няма пари. И да я убиеш, парите няма да си вземеш", обяснява ми пишман търговецът. И избухва, когато покрай двора минава мъж, а от малка къщичка в дъното се появява чернокожа жена. "Абе, тия ще ги пребия и след това ще мина в турската част с българския си червен паспорт", пени се Иван.

"Тази е маман, а вътре държи 3 сънароднички от Шри Ланка продават се срещу 5 или 10 евро, а дъртите гърци идват на сюрии при тях. Местната полиция въобще не й пука за бордея". Виждам възрастен кипърец с бастун, който едва пристъпя, да влиза в къщето с червен фенер в късния следобед. "За мерака възраст няма", обобщава 65-годишната Анета, която е от Казанлък. Дошла е на гости на по-младите роми. В България тя е Айше, говори дълго с 90-годишния си баща и му обещава да се върне наесен.

Есента ще е преломна за българите. В момента официалната безработица в Кипър е 17 на сто, младежката е най-висока в Европа - цели 34 на сто. Наесен, след края на летния сезон, когато морският туризъм свърши, се очаква цифрите да се удвоят. "За българи и румънци тогава ще е ад. Правителството раздава пари на местните компании, за да наемат кипърци. Писаха, че ще има близо 17 000 места, но документи са подали и са трудоустроени едва 1704", разказва ми нашенец. Според него кипърец няма да работи за 1000 евро заплата, затова предпочитат да наемат на черно азиатци за по-малко пари. "За да може европеец - българин или румънец - да намери работа, преди него трябва петима кипърци да са я отказали. Тук всичко е параграф 22 - левите правят дясна политика, десните от партията "Демократично обединение", които са сега на власт, залагат на популистки ходове", казват българите.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички