Хейтърите като новата инквизиция

Хейтърите като новата инквизиция | StandartNews.com

Тресящото се от "морална паника" общество е лесно за манипулиране

Миналата седмица в Обществен враг номер 1 набързо се превърна младата бургазлийка Анджелика Петрова. "Бяхме няколко човека, когато качихме снимка на великденския заек във Фейсбук". После пийнахме за празника и решихме да се помайтапим с наши приятели, че сме сготвили кучето", обясни по-късно тя пред агенция. Същата вечер за броени минути "новината" се подхваща от жълтите сайтове и долита до цяла все още неотрезняла България.

Праведният гняв на виртуалната инквизиция се изсипа светкавично върху Анджелика и нейното семейство - заплахите за убийства и страшните клетви са само най-изисканата част от получените от нея стотици лични съобщения и коментари в някои бързоръки писачи. Анджелика бе принудена да си изтрие профила в социалната мрежа да докаже със снимков материал, че пинчерът Томи е жив и здрав. Още дълго жената ще се оглежда по улиците за някой изперкал кинолог, който не е схванал шегата и не е забелязал последвалото опровержение.

През последните години електронната паяжина предоставя ежесекундно материал на бдителните граждани за анатемосване - неприлични снимки, компромати, течове на поверителни документи, глупави изцепки на потребители, пропагандни трикове, съзнателни провокации и теории на конспирации.

Общественото мнение залита по най-солените манджи

- държавна чиновничка по бельо, полуголи моми на партиен митинг, олигарх, зографисан в църква, поп л луксозна лимузина, бежанци-канибали, самолети, ръсещи кемтрейлс, зверства над животни, пияни ученици поругават национални символи, цигани с брадви, ГМО мутанти, кърмачки в мола, "бисери" на министри, фалшиви протестиращи, та чак до цъфнала магнолията на Бойко.

Прогресивната общественост дни и седмици наред се занимава с обективно маловажни проблеми и събития, които получават изключително раздразнение и допълнително се раздухват до масова истерия. През 1972 г. социологът Стенли Коен нарича този обществен феномен - "морална паника". Най-често в такива случаи ядосаните хора виждат в преувеличената случка, личността или групата отчетлива заплаха за моралните устои и интересите на обществото. Реагира се с направо с призиви за затвор, смърт и възмездие. Скандалите често са наполовина или изцяло измислени или опаковани в безотговорни клишета от медиите. Най-важното, тези зашеметяващи дандании затихват неочаквано бързо и оставят само бегла следа в съзнанието на публиката. Време е да се обърнем към следващия, още по-тлъст невиждан скандал, "взривил Фейсбука". С течение на времето наркотичният ефект на сензациите започва да оплита мозъците все по-силно.

Човешкото око ожаднява за още грях, кръв, секс и зрелища

По правило технологията на "моралната паника" се използва умело от пропагандистите на властта за отвличане на вниманието на хората по-насъщни и тревожни проблеми. Част от населението безотказно се разтоварва като сочи с пръст, сатанизира, осъжда и линчува виртуално прегрешилите сънародници.

Модерните общества живеят в среда на преувеличени сензации и псевдоновини от половин век насам, опитомили са ги и са се научили донякъде да отсяват зърното от плявата, значителното от маловажното. С навлизането на интернет обаче се промени механизмът за възникването, разпространението и контролирането на масовите истерии. Те вече не са привилегии на големите медии, колкото на блогосферата и социалните мрежи, тоест корпорациите и правителствата вече не могат да ги управляват докрай, а понякога и те стават техни мишени. Днес изобличителите на опасности и зли сили и доброволни защитници на добрите нрави патрулират в интернет денонощно. Затова можем да спим спокойно, но след еуфорията от моралния линч настъпва утрото на махмурлука, когато ще се чудим кого да мразим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай