Евтиният петрол е отрова за борсите

Евтиният петрол е отрова за борсите | StandartNews.com

Напоследък се твърди, че ниската цена на петрола е виновна и за падащите курсове на акциите. Досега беше точно обратното. Какво всъщност става?

Преди няколко дни цената за барел суров петрол за първи път от 12 години насам временно падна под 30 долара. Едновременно с това спаднаха и най-важните борсови индекси. Евтиният петрол в последно време изнервя голяма част от инвеститорите. По принцип цените на петрола и борсовите индекси много рядко се движат в съзвучие. В повечето случаи, когато едните падат, другите се повишават или остават непроменени. Изключение правят, разбира се, акциите на петролните компании. Тяхната стойност се понижава или покачва едновременно с цената на суровия петрол.
"Големите борсови индикатори обхващат цените на множество акции от енергийния сектор", казва анализаторът на лондонската търговска къща City Index Фауад Разагджава. Според него, цената на петрола и борсовите индекси сега се движат паралелно поради резкия спад на петролните цени през миналата година. "Този спад затормози и другите суровинни пазари", казва той.

Саудитска Арабия и някои други страни от ОПЕК се надяват, че ниската цена на петрола ще им позволи да запазят пазарните си дялове и да изтласкат от пазара американските си конкуренти, добиващи шистов газ. Известно е, че скъпата технология на фракинга се изплаща само при определено ниво на цените на петрола. Независимо, че цените и сега са твърде ниски, държавите от ОПЕК не намалиха количествата на добивания петрол. Конюнктурата в най-големия потребител на петрол в света - Китай - също натиска цените надолу. Тъй като икономиката там не расте с предишните темпове, намалява и търсенето. "Това развитие изплаши сериозно пазарите на суров петрол и други суровини, защото растящото търсене в Китай е важно условие за един уравновесен петролен пазар", казва Спенсър Уелч от консултантската компания IHS. Той е убеден, че търсенето на петрол в Китай през тази година ще нарасне средно с 350 000 барела дневно спрямо предходната година. Експертите от IHS прогнозират, че пазарът на петрол ще се възстанови през третото тримесечие на 2016 г. и че до края на годината цената за барел суров петрол отново ще достигне ниво от 50 долара.

През последните 18 месеца петролът загуби близо 70% от предишната си стойност. Това се отразява тежко на страните, добиващи петрол. Бахрейн и Оман, които членуват в Организацията на страните износителки на петрол /ОПЕК/ обявиха, че съкращават държавните субсидии за бензина. В резултат на това цените на бензина в Бахрейн скочиха с 60%. В Оман, където промяната влиза в сила днес /15.1. 2016/, се очаква повишение на цените с 33%.

През тази година Русия смята да съкрати държавните си разходи с десет на сто, защото намалелите приходи от износа на петрол и природен газ отвориха големи пробойни в държавния бюджет. В проектобюджета за тази година руското правителство беше заложило средна цена на петрола от 50 долара за барел. Британският енергиен концерн BP обяви, че през идните две години ще съкрати 4 000 работни места в петролодобива и развойната дейност. По този начин фирмата се надява да запази своята конкурентоспособност и мощ, се казва в изявление на Марк Томас, отговарящ за дейността на фирмата в региона на Балтийско море.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай