Електронното правителство ще даде кадри на бизнеса

Електронното правителство ще даде кадри на бизнеса | StandartNews.com

Електронното управление, за което се говори от години, трябва да бъде въведено по-бързо. Първо, защото то ще подобри решително условията за правене на бизнес, ще намали корупцията, ще направи по-евтини и по-бързи услугите. Тяхното качество ще се подобри, както и ефективността на администрацията. Освен това, друг ефект от въвеждането на електронното управление може да е намаляването на самата администрация. Бизнесът има нужда от кадри, говорим за липса на много работна ръка, за внос на такава от трети страни. А след въвеждането на електронното управление администрацията също ще е източник на кадри. Отдавна има взето решение за електронното правителство, харчат се пари за него, но няма значими резултати.

Едва 8% от регистрите имат възможност за двустранен обмен

т.е. да се интегрират. Все още една трета от тези регистри са книжни - администрацията се рови в хартиените документи, за да предостави съответната услуга. Друг проблем е, че няма връзка между самите регистри. Всичко това влияе върху условията за бизнес. Не е маловажен фактът, че това създава и условия за корупция, за административен произвол. Не един и двама българи са се сблъсквали с този феномен при контактите си с чиновници - те могат да ви връщат по няколко пъти, да не ви отговорят. Ако се електронизира този обмен на информация с администрацията, винаги ще остава следа, ще има проследяемост и ще могат да се санкционират тези служители, които не си вършат работата. Докато сега това е невъзможно.
Не мога да кажа дали същата тази администрация дава отпор на въвеждането на електронното правителство, тъй като тази евентуална съпротива не е видима. При всички случаи обаче

администрацията не е заинтересована да въвежда електронно управление

Така че е нужна действително политическа воля, за да се случат нещата. Ние много пъти сме предлагали страна, която е въвела електронното правителство като Естония например, да ни помогне. Харчейки всяка година по 200-300 милиона, всъщност ние не надграждаме, както би следвало да става. Това е като при строеж - когато нямате средства, донякъде правите, следващата година - надграждате и т.н. Но ние не надграждаме, а се правят отделни модули, които не си кореспондират помежду си и няма смисъл от тях. Те трябва да се интегрират в едно, за да могат да се превърнат в работещи. С други думи - трябва еднократно, отгоре, да се направи това електронно управление и да се пусне в действие. Както вече казах, може да се вземе добрия пример на Естония и да се възложи да се направи, ако ние не сме в състояние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай