Египетските избори между надеждата и илюзиите

Египетските избори между надеждата и илюзиите | StandartNews.com

Взривеният руски самолет над Синай миналата седмица се очертава като една от най-мощните терористични атаки в световен мащаб. Този инцидент по британско-американско разкритие е дело на Ислямска държава. Руските специалисти все още работят по отношение на разкриваемостта и причините, но ясно се вижда, че това е отмъщение за руската намеса в Близкия изток, който до скоро беше арена на САЩ. Не мога и да не спомена развитото египетско-руско отношение, което естествено дразни не само ислямистите, но и САЩ и останалите от Западния свят.

Между впрочем тук е моментът да вмъкна и последното предупреждение от руския президент към САЩ и Великобритания, цитирам: "Кайро е червена линия". Всичко това е в хода на един замислен заговор във връзка с приближаващата дата 25 януари и последвалите събития в Египет от свалянето на Мубарак. В основата на този заговор стой забранената от закона партия на Мюсюлманските братя, която иска да попречи на провеждането на египетските парламентарни избори на всяка цена. Забелязва се патриотичното настроение на хората по улиците, социалните мрежи за запазване на единен Египет. На 17 и 18 oктомври беше проведен първият от четирите тура на египетските избори, които трябва да определят 480 народни представители. Избирателната активност е 25 544 678 души, тоест близо до 21,71%. Тези избори са много важни за развитието на Египет и са последна крачка към т.нар. пътна карта. Окончателните резултати ще бъдат оповестени на 23 декември. Сегашните избори са край на 30-годишния режим на абдикиралия Мубарак и сваления ислямист Мурси. На 30 юни 2013 г. 36 млн. души поискаха промяна с помощта на египетската армия. Армията се вслуша в народния глас, а оттам нататък се определи пътна карта за изход от кризата със съгласието на всички основни партии. Важно е да се разбере, че тези избори са първите демократични посвоему в най-новата история на Египет. Конкуренцията е между два фактора: първият е т. нар. коалиция В обич на Египет, представляваща мнозинство от партии и организации, ръководени от дейци, които принадлежат на режима на Мубарак. Тази коалиция държи ключови фактори в икономиката, медиите и политическия процес. От друга страна, е партията "Ал Нур", която всъщност е салафитска и е подкрепена от Саудитска Арабия като заместител на Мюсюлманските братя (тя би трябвало да е забранена по силата на новата конституция). Тази партия има не малко влияние благодарение на огромното си финансово положение в египетското бедно общество. Несъмнено остатъкът на режима на Мубарак, в лицето на не малко дейци в коалицията "В обич на Египет", ще намери съвместен интерес на фона на отсъстващата левица, която е разединена и преживява катаклизъм. И това се случи в предварителните резултати на първия тур - спечелване на немалко места по силата на смесения избирателен закон за сметка на салафитската партия. По силата на новата конституция Египет е парламентарна република, тоест президентът Сиси има ограничено правомощие. Мнозинството от египтяните подкрепят неговата външнополитическа ориентация за разлика от вътрешната му. Окончателните резултати от тези избори ще покажат следващия месец новата насока на произтичащи политически, социални, икономически процеси, които текат от известно време в египетското общество на фона на сложната икономическа ситуация.

Остава да чакаме крайния резултат, който за мнозина египтяни е предрешен в полза на старата гвардия на режима на Мубарак и не е желан. Несъмнено геополитическият момент в борбата между Москва и Вашингтон е определящ фактор в тези избори въпреки постоянната намеса на Щатите да прокарат ислямистите в египетската политическа сцена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай