Единствено реформи ще спасят икономиката

Единствено реформи ще спасят икономиката | StandartNews.com

Символичното намаляване на добавката "Задължения към обществото" с 1.07 лв. от 1 ноември си беше чиста подигравка от страна на КЕВР спрямо българския бизнес. А нашето притеснение е, че сега намалиха добавката с 1 лв., за да я увеличат след 3 месеца с 10 лв., например. Ние настояваме пред управляващите всички дефицити в енергетиката да се орежат, така че добавката "Задължения към обществото" не само да се върне към нивата отпреди 31 юли, но и да падне до средноевропейско ниво от 15 лв., тъй като бизнесът просто иска да е конкурентноспособен на индустрията в Европа. В една Гърция например добавката е под 15 лв., а там също има доста фотоволтаици и вятърни централи. В същото време ние продаваме на Гърция евтиния ток от АЕЦ "Козлодуй" и неслучайно гръцки фирми преместиха предприятията си от България там. Мога да дам и много примери на отказани инвестиции у нас само поради липсата на реформи в енергетиката и поради практиката КЕВР да товари индустрията на светло с всякакви кражби и злоупотреби. А най-лошото е, че всички тези кражби и злоупотреби са узаконени от Закона за енергетиката и останалите нормативи, които защищават тези изкривени пазарни отношения и дават възможност КЕВР да вкарва в сметките ни тези кражби.

Срещите на бизнеса с правителството за цената на електроенергията продължават. Но ако не успеем да постигнем съгласие за провеждането на сериозна реформа в енергетиката и в КЕВР - ще протестираме. Резултатът от липсата на реформа вече е сериозното свиване на износа, който изгуби ръста си от първото полугодие и се върна на нивата от последните месеци на 2014 г. Това е най-сериозното доказателство, че бизнесът ни губи конкурентоспособност, а я губи именно заради бездействието на държавата и кражбите, които са навсякъде около нас. Ето защо ние в КРИБ и останалите работодателски организации се борим час по-скоро да започне либерализацията на енергийния пазар, която се отложи за април 2016-а. Именно забавянето й даде възможност пазарът да се доизкриви и в него винаги да има една непредсказуемост.

Крайно време е да предприемем всички мерки, първо, да бъде спрян ръстът и дори намален обемът на производство на централите, които продават тока на преференциални цени, и второ - да се търсят решения чрез намеса на държавата при решаване на проблемите, които пречат на икономиката ни да е конкурентоспособна. За целта държавата трябва да поеме разликата между пазарната и преференциалната цена на тока, примерно тези 340-360 млн. лв., с които трябва да се субсидират т.нар. американски централи, а не да ги субсидира бизнесът, тъй като не той е подписвал договорите с тях, нито тези договори са били консултирани с него. Затова е редно непазарната добавка "Задължения към обществото" да се плаща от политиците, а не от бизнеса и от цялото общество. Именно тук държавата трябва да се намеси така, както се намесва при актуализацията на бюджета, защото не достигали пари за нереформираните МВР и армия. След като и полицията излезе на улицата, за всички стана ясно колко ни е деградирала държавата - като начин на мислене, като манталитет, като всичко! Защото тези, които трябва да следят за спазване на закона - нарушават закона! За каква държава говорим?!

Така единственият път държавата да спаси собствената си икономика са реформите. Само с реформи държавата може да спаси и частния сектор, и държавните предприятия, които създават БВП, работните места и дават целия потенциал за растеж.

/пред Bloomberg TV България/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай