Един сеир по-малко до изборите

И да се случи дебат между Борисов и Нинова, той едва ли ще наклони везните

Един сеир по-малко до изборите | StandartNews.com

Много шум за нищо. Или един сеир по-малко. Това май ще излезе накрая от препирнята около лидерския дебат между Бойко Борисов и Корнелия Нинова. След дълги уговорки и предварителни условия довечера в НДК челният сблъсък пред камерите на БНТ, Нова и бТВ най-вероятно няма да се случи. Кой крив и кой прав за провала е тема, за която пиарите и щабовете на ГЕРБ и БСП могат да си разменят хапливи стрелички дни наред. Въпросът е какво биха могли да кажат лидерите на най-големите партии, което толкова да впечатли електората. Защото засега социолозите прогнозират резултат на кантар за 26 март. Очакваната разлика между ГЕРБ и БСП е в рамките на статистическата грешка. Какво обаче

може да избута везните драстично нагоре или надолу

Като идеи и програми, мачът е равен, даже малко скучен. Вече е ясно, че и ГЕРБ, и БСП, наблягат на социалните обещания. От партията на Борисов повтарят лайтмотива за санирането и магистралите, но обещават и да развържат кесията според възможностите.
За настървяване се пускат и парливи реплики в стила на 90-те като за новите лица в червените листи, които според Борисов са "кръвопийци на 80 години или техните деца и внуци".
БСП също обещават по-големи доходи, наблягат и на данъчни облекчения за младите семейства. Най-острите нотки в речите на Нинова са, когато стане дума, че се кани да надвие "паралелната държава, която смуче от джоба на данъкоплатците.
По въпроса за външната политика въпреки голямата дандания кой щял да докара натовска флотилия в Черно море, също няма големи разминавания. В БСП, колко и да милеят за Русия, не поставят под въпрос мястото ни в ЕС и НАТО. Нюансът е дали ще искаме да паднат санкциите срещу Москва.
Така въпросът опира кой от двамата лидери
ще бъде по-убедителен като реч и поведение.

И какъв коз може да извади от ръкава пред публиката

Борисов може да покаже, че вече е обигран държавник с два, макар и недовършени, мандата като премиер. От репликите му към Нинова дотук е ясно, че ще бъде по-скоро ироничен и саркастичен, отколкото агресивен.
Лидерът на столетницата пък явно е убедена, че не програмите и обещанията ще решат вота, а личното присъствие и поведение. Затова и държи да застане очи в очи с Борисов без дуелът им да се размива от дискусия между експертите на двете партии.
В интерес на истината, като агресия в изказа Нинова вече е по-рязка и от ранния Борисов.
Доколко обаче този стил на войнствена амазонка ще бъде печеливш, е трудно да се каже.
Все пак не са много българите, които са свикнали жена да им тропа по масата.
Покрай данданията за лидерския дебат всички си спомниха как през 2001 г. Петър Стоянов
изпусна почти сигурния си втори президентски мандат след словесен двубой с Богомил Бонев
в отсъствието на Георги Първанов.
Трудно за вярване е обаче, че такъв ефект може да се получи и от евентуален публичен спор между Борисов и Нинова. Никой от тях няма смразяващи аргументи, а емоционалните препирни в стил "да се разберем като мъже" вече сме ги гледали в парламента.
Може би на "Позитано" смятат, че за успеха на Румен Радев на последните президентски избори са помогнали и двата му дуела с Цецка Цачева.
Тогава подкрепеният от БСП кандидат беше по-убедителен според социолозите, но едва ли това му донесе победата. По-скоро Цачева нямаше как да обърне мача, а пуснатите сълзи за баща й и репликата „Знам, че не съм красавица!" не трогнаха много гласоподавателите.
Затова отсега може да се заложи, че мачът Борисов-Нинова най-вероятно ще завърши наравно, най-много някой да бие с дузпи. А големият панаир ще бъде докато приключи препирнята ще има или не дебат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай