Държавата като сапьор за "Дунарит"

Държавата като сапьор за "Дунарит" | StandartNews.com

За минираното от сложни сделки дружество няма друго спасение

Само преди две години военните ни заводи стояха с дни без работа, поръчките за цяла година бяха под 250 млн. евро, а работниците им протестираха заради забавяне на заплатите. Днес предприятията работят на пълни обороти и едва смогват да изпълнят всички заявки. Огромният ръст в производството на ВПК, чийто оборот надхвърли 1 милиард евро през 2016 г., а през тази се очакват още по-добри резултати, осигурява стабилност както за десетки хиляди семейства, които работят в сектора, така и за цялата икономика. Военната индустрия е във топ 5 на експортните стоки и една от причините за очаквания рекорден износ тази година – 50 милиарда лева. Печалбите във ВПК са красноречиви и едва ли еднократни заради дългосрочните договори и гарантираните пазари. И докато във ВМЗ вдигат заплати, то в "Дунарит" и ЕМКО настроенията са повече от минорни. Заради отнетите лицензи. И ако за фирмата на Емилиян Гебрев връщането на разрешението за търговия минава през отстраняване на нередностите при съхранието на продукцията, но при "Дунарит" нещата са много по-сложни. Защото дружеството е минирано веднъж по времето на КТБ, а втори път - след фалита й, със сложна плетеница от цесионни сделки. И

ако така продължава, финалът е лесно предсказуем

Затова и решението на държавата да изкупи задълженията на завода изглежда повече от логично. Така ще тушира различните мераци за дружеството, ще гарантира работните заплати и ще подсигури бъдещето на завода. И това няма да е прецедент. Вече се случи с предпирятие от ВПК - "Авионамс". Повече от годината след одържавяването, заводът стъпи на крака и даже удвои договорите за ремонт на вертолети. Тогава никой не се притесни, че се прави национализация. Или че се замитат следи от КТБ.
Сега обаче има нова мода и нова опорна точка за тъмносин бой.  По министъра на иконимиката, който си позволи да сменя бордове, особено на високотехнологични паркове. Както и да иска смяна на шефове на агенции, които дълго време се отчитаха в реформаторски каси. Точно по негово предложение кабинетът взе решение за спиране на приватизацията. Както за държавни дружества, които бяха набелязани като апетитни хапки, така и на общински - едно от които е достатъчно печеливша финансова институция. Неслучайно огънят по Емил Караниколов започна в деня, в който заедно с анонса му за одържавяването на "Дунарит", той даде още една новина. А именно - че

проверките за всички приватизационни сделки на прехода текат с пълна сила

Когато те приключат, сигурно най-накрая ще стане ясно кой как продаде не само на КТБ, а и повечето активи на държавата в годините на прохождането на тази злополучна банка.
С черните си прогнози за мащабна национализация, хората на Командира всъщност правят само едно - отвличат вниманието от голямата тема за провалената приватизация. Която бе емблема на тяхното управление и резултатът от нея е налице - печалбите отидоха в офшорки, а задълженията ги плаща всеки един от няс. По тяхно време държавата, а не синдици, продаде активи за 25 милиарда срещу една пета от стойността им. 16 години по-късно само част от тези предприятия си спазват ангажиемнтите и продължават да работят. Голяма част обаче източиха парите и нарязаха на скрап заводите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай