Да не мълчим за драмата "Гошко"

Да не мълчим за драмата "Гошко" | StandartNews.com

Изнасилването на петокласника Гошко в школската тоалетна извади Дебелт на протест и разбуни цялата страна. Защо училището се превръща в мъчилище? И защо не бива да замитаме под килима драмата "Гошко"? Пред "Стандарт" отговаря психологът доц. д-р Маргарита Бакрачева.

Първото, което трябва да се направи, е да се даде гласност и изнасилването на петокласника в бургаското село Дебелт да получи широк отзвук. Що се отнася до родителите, ето сега е подходящият момент, в който те могат да разговарят с децата си по темата, да ги запознаят с това как да разпознават подобни опасности и как да се предпазват от тях. Важно е да се каже, че в случая няма нищо неудобно и вината не е на жертвата, тъй като в повечето такива ситуации, при които има насилие, жертвата се чувства виновна в по-малка или по-голяма степен. Стандартният модел при подобно сексуално насилие е както в случая - хлапето да си замълчи и да не сподели какво е преживяло. При всички положения сега с жертвата трябва да работи специалист. Като в най-добрия случай това, което се прилага за преодоляване на подобни посттравматични периоди, е работата с цялото семейство. По-конкретно - с детето наистина е необходимо да има специализирана работа заради преодоляване на чувството на вина и за преодоляване на всички негативни емоции. Подходящо в такива ситуации е да бъде сменена и средата, тоест то да бъде преместено в друго училище, тъй като колкото и да са толерантни към хлапето в школото, промяната е изключително важна за възстановяването му. Така ще може да започне всичко отначало.
Проявеното в случая насилие е действие, свързано с борбата за надмощие. Когато става въпрос за хомосексуални контакти, основният мотив е надмощието, като стандартният пример е взаимоотношението в затворите. Но такива неща остават извън обсега на вниманието, тъй като жертвите се страхуват да споделят за случилото се, независимо дали са деца или тийнейджъри. Всеки случай е индивидуален, но доста често подобни актове на насилие не са планирани, а става дума за спонтанно действие, което е характерно за съответната възраст.

Въпросът какво трябва да се направи, за да няма такива случаи и децата ни да са в безопасност в училище, е комплексен. Първо, трябва да се включи самото школо, но то не разполага с достатъчно средства за охрана и мотивация на учителите, за да са чувствителни към подобни въпроси. Разбира се, става въпрос и за отговорността на цялото общество и най-вече за масовото показване и демонстрация на това какви мерки се налагат. Тъй като основното нещо за предотвратяването на всякаква форма на насилие е децата да знаят, че тези неща не остават безнаказани. Медиите също имат позитивно отношение, демонстрирайки мерките, които се налагат, или пък алармирайки, че се прекратяват наказанията на престъпилите границите. Нужни са кризисни психолози в школата, тъй като училищният психолог не може да обхване всички деца и да работи с тях пълноценно, но това е свързано с финанси. Защото подобна травма и работата по посттравматичния стрес не е в компетенциите на училищния психолог или на който и да е психолог. Нужна е намеса на обучени по кризисна интервенция специалисти. Важна е консултативната психология, тъй като превантивната мярка може да спести необходимостта от корективни действия след вече настъпили неприятни ситуации. Ако с детето, станало жертва, не се работи професионално, със сигурност освен проблем със самооценката си то ще изпитва и чувство за вина. В много такива ситуации се получава и объркване на полово-ролевата идентичност, насилието става наложен избор и се получава хомосексуална ориентация. Подобен акт на насилие оказва дълготрайни поражения върху психиката и може да промени коренно посоката на живот на това дете.

Гласността по случая може да има много положителен ефект, тъй като въпреки хилядите ни недостатъци в народопсихологията ни българите сме склонни да проявяваме толерантност и съпричастност, когато става въпрос за негативни обстоятелства. А социалната подкрепа от по-широката общественост, която ще получи това дете, ще окаже положителен ефект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай