Чака ни много хубава и щастлива година

Новогодишен поздрав от китайския посланик в България Гуо Йеджоу за китайската Нова година

Чака ни много хубава и щастлива година    | StandartNews.com

Мили български приятели,

10 февруари е денят на Пролетния фестивал "Чундзие", традиционен китайски празник, както и първият ден от Годината на змията по китайския лунен календар, наричана още Година на малкото драконче. Според символиката на китайската култура тя ще бъде много хубава и щастлива година.

В този специален ден бих искал да отправя към българските ни приятели новогодишен и пролетен поздрав, същевременно да изразя благодарността си за дългогодишния им поглед към Китай и китайско-българските отношения. Желая Ви здраве и щастие.

Пролетният фестивал е време, когато семейството се събира заедно, правят равносметка на миналото и отправят взор към бъдещото.

Изминалата 2012 г. е от специално, важно значение за развитието на Китай. В обстановката на тежка международна икономическа ситуация и сериозни вътрешни задачи, свързани с провеждането на реформата и укрепването на стабилността, китайската икономика и общество продължиха да се развиват и да вървят стабилно напред. Във вътрешните работи в различните сфери Китай постигна нов прогрес. Международният обмен и сътрудничество се реализират всестранно. Китай даде нов принос за запазването на световния мир и насърчаването на глобалното развитие. 18-ият конгрес на Китайската комунистическа партия бе проведен успешно. Чрез него се предостави силна политическа и организационна гаранция на Китай, за да продължи да поддържа и развива социализма с китайска специфика, както и да върви по пътя на мирното развитие.

Изминалата 2012 г. е година, през която отношенията между Китай и България постигнаха значителен напредък. Двете страни поддържаха контакти на високо ниво, задълбочиха търговското си сътрудничество, културният обмен стана по-тесен. Китайската страна излезе с 12 предложения за укрепване на практическото сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, получавайки активен отговор от българска страна. При съвместните усилия на двете страни от януари до ноември 2012 г. двустранната търговия възлезе на 1,76 млрд. щатски долара, с ръст 32,7% в сравнение със същия период на предходната година. Китай вече се нарежда сред 10-те най-големи търговски партньори на България.

2013 г. е значима както за Китай, така и за България. За Китай новата година е първата година от 18-ия конгрес на ККП и изпълняването на духа му. Тя е ключова година между миналото и бъдещето по отношение реализирането на 12-ия петилетен план на Китай. 2013 г. е важна година и за всестранното изграждане на стабилна основа на заможно общество. През новата година в Китай ще бъдат избрани нови ръководители на държавата и правителството. В България през новата година ще се проведат парламентарни избори, българските демократични партии ще имат възможността да проверят доверието, което им гласува народът. Същевременно новата година се очертава ключова година за българската икономика, която продължава да се възстановява.

Искрено пожелавам на китайския народ да продължи уверено по пътя на сбъдването на китайската мечта като богат народ и силна държава. Пожелавам на българския народ щастие и здраве през новата година.

През новата година китайската страна ще предприеме редица мерки за ефективно засилване на практическото сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа, включително и България. Надявам се и съм убеден, че китайско-българското приятелско сътрудничество въз основа на традиционната ни дружба и общите ни интереси през тази година ще достигне още по-големи успехи.

Над 200 милиона китайци на път за празника

В огромния Китай - страната с най-голямо население в света от 1,3 милиарда души, в навечерието на новата лунна Година на черната змия се извършва невиждано преселение на хора. Над 230 милиона китайци тръгват към родните си места. Там те ще посрещнат и празнуват заедно със семействата и роднините си. Китайската Нова година се отбелязва и в други азиатски държави, както и на много други места по света, където има китайски общности.

Китайците ще посрещнат тази Нова година с надежда за по-спокоен живот и благоденствие. Техните надежди са основателни. Китай е втората икономическа сила в света след САЩ. Но според икономисти анализатори Китай е първата в света производствена икономика, т.е. първа в производството на стоки от всякакъв вид. Темповете на развитие на Китай доскоро бяха двуцифрено число, но сега поради глобалната криза спаднаха на 7-8 процента. Но това са пак много високи темпове за една вече силно развита икономика. Експерти са категорични, че след преминаването на глобалната криза Китай отново ще скочи на темпове от 10 и повече процента.

Китайските семейства имат древни традиции за посрещането на празника. Преди началото на годината къщите се почистват основно. Изхвърля се всичко старо и лошо от отиващата си година, за да се посрещне новата на чисто. В самия новогодишен ден обаче не трябва да се чисти, за да не се разпилява добрият късмет през следващите 12 месеца. Подготовката на китайците и въобще на азиатците за новата им година се отличава много от приготовленията на европейците и американците, между другото и по това, че в Азия не се кичат елхи. Вместо това домовете и даже цели улици се украсяват с най-красивите цветя. Продажбите в цветарските магазини тогава скачат над десет пъти. Защото дори най-бедните китайци се стараят да отнесат вкъщи поне един букет цветя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай