БСП ще оздравее само в опозиция

БСП ще оздравее само в опозиция | StandartNews.com

Пред "Фокус"

Присъствието в следващия парламент на 8 партии е изненада, защото това не се е случвало досега в най-новата история на България. Този факт отразява обстоятелството, че значителна част от българските граждани са разочаровани от политиката въобще или са разочаровани от досегашния си политически избор. Оценката показва, че това е особено валидно за гласоподавателите вляво от центъра, тъй като разрояването на гласовете този път не е както обичайно вдясно, а вляво от центъра. Едната причина е опитът да се намери някаква алтернатива на неслучилите се или недобре представилите се леви алтернативи. Втората е увеличеният брой и относителен дял на купените гласове и контролираният вот, които произведоха сред някои от малките партии нови феномени в политиката. В смисъл, че масовото купуване създаде допълнителни условия за това разнообразие от 8 партии в парламента. Оттук нататък тези партии или ще се опитат да действат като цяло в полза на своите задкулисни спонсори, или ще се разцепват при мигрирането на един или друг член на парламентарната група в различни политически посоки в зависимост от това кой и как плаща повече.

Сигурно има много кандидати за званието губеща партия, но БСП наистина се срина до трудно обратимо по-ниско ниво. Не става въпрос за това, че партията ще изчезне или че наближава своя край. По-скоро става дума за комбинацията между намаляваща подкрепа по естествени причини и срив поради поредната катастрофа на БСП в управлението при кабинета "Орешарски". Сега на практика наблюдаваме първото сериозно разцепление на БСП с успеха на по-малката партия АБВ да намери място в парламента. Но това не означава, че конфликтът вътре, между ръководството и низините на БСП, ще бъде облекчен. От една страна, за да може да се оздрави, БСП наистина трябва да остане в опозиция, за да може вътре да се проведе определен разговор между нейните членове, симпатизанти, ръководители. Да се направи оценка защо партията стигна до поредната си криза, защо беше използвана по един много брутален начин като платформа за личното облагодетелстване на фигури от нейното предишно ръководство начело със Станишев. Това може да се случи само в опозиция. Ако обаче партията иска да избегне този сериозен и откровен разговор вътре в своите редици, най-лесният начин да го направи е да намери някакво място в нова управленска коалиция, като присъствието във властта ще бъде достатъчно легитимна причина вътрешнопартийният разговор да не се провежда.

Провалът на възможността да се състави ново правителство и изправянето на България пред нов изборен цикъл, без да има сериозни основания да се смята, че нови избори биха довели до нови изборни резултати, на практика се явява един кошмар, който както българските политици, така и техните партньори в ЕС ще се стремят да избегнат. Българската държава е в руини, институционалните структури имат нужда от спешна реформа. Много важно е да бъдат изградени най-базисните стратегии на функционирането й, особено в области като образование, здравеопазване, модели на икономически растеж.

За мен Реформаторският блок на този етап заявява своята незаинтересованост да поеме реалната си отговорност за излизане на страната от кризата, като се опитва да постави условия, които, от гледна точка на демократичната практика, не са валидни. Аз не защитавам в случая правото на Борисов да бъде премиер, но не може на спечелилата изборите партия да й се поставя предварително условие кой не може да й бъде премиер. Второ, очевидно между лидерите и фракциите на РБ няма единство. Разнобоят между хора като Кънев, Лукарски, Кунева и т.н. от самата вечер на изборите и непосредствено след това показва, че там няма единна позиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай