Неделя,

Божието - Богу, кесаревото - кесарю

От: Администратор -
2379
Божието - Богу,  кесаревото - кесарю
A
A
A

Светият синод поиска негови представители да участват при разглеждането на законопроекти, свързани с образованието, културата, здравето, морала (каквото и да означава това!) и други подобни сфери на духовното. Не че и досега това не ставаше, като се признава и в посланието, отправено от архиереите до председателя на парламента Цецка Цачева. А конкретният повод е законопроектът за предучилищното и училищно образование, който не бил изпратен за становище на Св. синод на БПЦ, нито пък са поканени негови представители на обсъждането му на първо и второ четене в заседанията на постоянната Комисия по образованието и науката.

Позицията на Българската православна църква е по принцип правилна и заслужва адмирации.
Тя е доказателство, че наистина Светият синод окончателно се е отърсил от тоталитарната дрямка, за които доскоро справедливо бе обвиняван от критиците си, и все по активно заема позиция по всички въпроси, свързани с нашето обществено битие.

Както впрочем го е правила винаги в най-трудните години за нацията през миналото. А в случая за учебното съдържание на книжките за най-малките ученици нейните притеснения са съвсем разбираеми. След като така и не се реши въпросът с въвеждане на вероучение в училищата, поне да не се прокарват нехристиянски религиозни внушения. Но така поставено, искането поражда доста проблеми.

Първият е чисто юридически. Съгласно член 13 от Конституцията вероизповеданията в Република България са свободни, а религиозните институции са отделени от държавата. Наистина в същия този член върховният закон обявява, че традиционна религия в Република България е източното православие. Приетият през 2002 г. закон за вероизповеданията потвърждава този исторически факт, но без да дава някакви специални привилегии на БПЦ. Какъвто впрочем е конституционният статут на всички "исторически" за съответната страна църкви в Европа. Но може би фактът, че и държавата, и частни лица отделят все повече средства за строеж и ремонт на църкви и манастири и че няма официално събитие без присъствие на духовник от съответстващия на събитието ранг, подхранват законодателните претенции на синода.

Вторият деликатен момент е, че ако одобрението - или неодобрението - от страна на БПЦ на даден закон стане институционализирана практика, това неизбежно ще предизвика критики от Брюксел. Който води десетилетни битки, за да се пребори със специалния статут на православната църква в Гърция, чиито синодални решения имаха силата на държавни закони.

Но най-опасен е третият проблем. Че ако така се поставят нещата, претенции към законодателството веднага ще предявят и другите вероизповедания, и по-точно мюсюлманското.

Което вече наистина може да предизвика непредвидидуеми ситуации в контекста на глобалната геополитическа ситуация.
Така че нека нещата останат такива, каквито са. Нека Църквата защитава Божиите закони - който има уши, да слуша. Но земните принадлежат на кесаря, т.е. на светските власти. А дали са решили правилно, за това всеки ще отговаря един ден пред Господа.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички