Бойко загуби мача служебно

Циркът в парламента може тотално да откаже хората да гласуват

Бойко загуби мача служебно | StandartNews.com

В момента с идеята за парламентаризма се подиграва една определена партия и това е ГЕРБ. Не правителството, а опозицията е тази, която е длъжна да осигури кворума, за да се гласува вот на недоверие. В случая на ГЕРБ наистина им помогна много "Атака", чиито депутати отидоха в Брюксел за някаква среща. Разбира се, датата за подобно мероприятие е обявена отдавна, но просто твърде удобно съвпадна с искания от партията на Бойко Борисов вот на недоверие. Така "Атака" успя да се измъкне от отговорността да гласува с "да" или "не". Но дори и да бяха тук, депутатите на Сидеров в крайна сметка не се част от управляващата коалиция. А опозицията е тази, която трябва да осигури 121 гласа. Парламентарните правила и конституцията са категорични относно това изискване. Така че за управляващите винаги е добре дошло, ако опозицията не успее да се организира и да събере нужните гласове. Да не забравяме и нещо друго. Преди гласуването има дебати по причините за искания вот и това е нещо много съществено. Тези дебати по презумпция също са в интерес на опозицията. И тя да се откаже от тях е просто абсурдно. Разбира се, Борисов е майстор в общуването с публиката и винаги успява да я убеди, че е прав. Но едва ли и този път - това е все едно да се явиш на мача, но да не излезеш на терена и после да твърдиш, че си го спечелил. Загубил си го - макар и служебно.

ГЕРБ очевидно прилага тактиката, когато "Атака" отсъства от пленарната зала, да отсъстват и неговите депутати. За да покаже, че работата на парламента зависи от Сидеров. Само че това едва ли е печеливша тактика, тъй като и от ЕНП заявиха недвусмислено на ГЕРБ, че работата на опозицията е да заседава в парламента. И да оборва с ясни доказателства политиката на правителството. Това очакват и избирателите на ГЕРБ - техните депутати да стоят в парламента и да защитават техните идеи.

Такъв бойкот би бил разбираем при други случаи - при обсъждане на законопроекти, които опозицията смята за особено вредни. Това е често срещана тактика и в други парламенти и е приемлива, стига с нея да не се прекалява. Но да отсъстваш при положение, че ти си внесъл законопроект, и то не какъв да е, а вот на недоверие, е просто алогично. Така се влиза и в един конституционен проблем - дали проваленият вчера вот е неуспешен, или просто несъстоял се.

И на тази тема ще има доста дебати между конституционните съдии. Всичко това задълбочава сегашната криза и отклонява парламента от нормалната му работа. Така че наистина единственият изход от ситуацията като че ли са предсрочните парламентарни избори. Защото Народното събрание трябва да се занимава с конкретни закони, а не с подобни схватки между управляващи и опозиция.

Формално погледнато, сегашният парламент и правителството могат да изкарат и пълен мандат. Подобни кабинети на малцинствата сме имали и преди 1944 г. Такова беше това на Филип Димитров, а и на ГЕРБ. Друг е въпросът, че с това си поведение депутатите наистина могат да отвратят хората и на следващите избори да гласуват само супер твърдите ядра. А това няма да бъде никак добре за демокрацията. Освен ако не се яви нов политически субект, все едно вляво или вдясно, който да възвърне доверието на обществото в политическата система.

(Записа Константин Събчев)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай