Безпаричието скара лекарите

Чака ни бъдеще на много беден и болен народ с престарели доктори

Безпаричието скара лекарите | StandartNews.com

Д-р Петко Загорчев, шеф на Централната етична лекарска комисия в БЛС

Съгласно устава на БЛС всички етични взаимоотношения и нарушенията им са преди всичко предмет на разглеждане от съответната комисия по професионална етика към регионалната колегия. В конкретния случай с "Пирогов" председателят на софийската колегия трябва да проучи нещата и да вземе решение дали има нарушение. В определени случаи Централната етична комисия също може да се сезира, когато казусът е значим, но нашите решения имат само методично-консултативен характер. Все пак аз се запознах с публикациите по темата и откровено споделям притеснението на проф. Милан Миланов, че се заражда конфликт, чиито последици тепърва ще видим. Запознах се и с интервюто на д-р Цветан Борисов във в. "Стандарт" и мисля, че има нарушения на раздел Трети от Кодекса по професионална етика. В член 41 се казва, че лекарите винаги си дължат морална и професионална помощ, както и че се забранява да оклеветяват колеги, да злословят и да разпространяват недоказани твърдения срещу тях. Също така, че личните разногласия между лекари не могат да бъдат предмет на публична полемика. Безкрайно изненадан съм, че неща, които са в правомощията на административното ръководство на болницата, са станали публична полемика, с която се уронва достойнството на цялото съсловие.

Създавайки модел на здравеопазване, регулирано не от правилата за добра медицинска практика, от стандарти и протоколи, а от някакви безумни изисквания по т. нар. пътеки на НЗОК, достигнахме до противопоставяне между лекарските специалности за начина на работа и заплащането на извършена дейност или по-точно недоплащането й. Това нямаше начин да не премине границите на колегиалността и междулекарските отношения. В случая с "Пирогов" заявявам - от колегиална и нормативна гледна точка, че ще приемем мнението на софийската лекарска колегия, но и аз, като прoф. Миланов, съм изключително притеснен от водената публична полемика, зад която седят дефектите на съвременната здравна система.

За съжаление все повече жалби за нарушения на етичните взаимоотношения между лекари постъпват при нас. От началото на годината досега само в Централната комисия те са 120. Това е изключително тревожен сигнал, защото е нарушен принципът на колегиалността. Жалбите са подобни на казуса с "Пирогов". Нарушени са отношенията на взаимопомощ между колегите, а лечението не се извърша само от един лекар, то е комплексен подход. Ако нишката на колегиалност и доверие между тях е прекъсната, това е във вреда както на съсловието, така и на пациентите. Отношенията в болниците се оказват сред най-проблемните. Причината за това е непроменената рамка за финансиране.

За последните 8 години заплащането на лекарства, ток, вода се промениха многократно, а заплащането на броя пациенти, колкото и да е неприятно на НЗОК, нараства. Това става заради влошаващия се здравен статус на населението - то става все по-възрастно, все по-изоставено и болно. Броят на самотните старци, които са изоставени от деца, принудени да напуснат страната или селата, става все по-голям. Голяма бройка са и децата, които пристигат за операции, водени от баби или лели, които дори нямат юридически документ, който да ни позволи да ги лекуваме и да ги упояваме. Затова ние работим на ръба на закона. Как няма да упоите едно детенце с апандисит или със счупена ръчичка, когато бащата и майката са в Испания, а то се гледа от далечна леля. Какво да кажем за възрастните хора, които с дни не са видели медицинска помощ и пристигат с един перитонит от няколко дни.

Трябва да си кажем истината, че събота и неделя са дните на спешна помощ в една областна болница. Тогава близките се връщат в селата и откриват възрастните си родители в тежко състояние и ги водят в болницата. Ние хвърляме огромни ресурси за извънреден труд, но това не се заплаща. "Няма пари, няма пари", само това се казва, както и "Харчите много", ами харчим, за да лекуваме пациентите си. Един медикамент или консуматив не може да не бъде платен, ако не се плати от касата, трябва да се покрие от заплатите на колегите, което води до проблемите. Няма да коментирам финансовите взаимоотношения между лекар и пациент, които са обидни и за нас.

Който смята, че се стремим към свръххоспитализации, се заблуждава. Администраторите трябва не да се изправят срещу болниците, а да дойдат в тях и да се изправят срещу потока от болни хора, да видят терминално болните, възрастните хора, дори неосигурените и тогава да кажат как можем ние да ги върнем. Да видят и колегите, които стават все по-малко, все по-възрастни и изморени. Искам да завърша с думите, които са от почти 10 години и са на председателя на Камарата на болничните лекари в Европа. Когато се видя с Пламен Орешарски, който тогава беше финансов министър, му каза: Вас ви чака едно тъжно бъдеще на много беден и много болен народ, лекуван от много остарели и много огорчени лекари. За съжаление тези думи вече се сбъднаха. Ако преди години казвах, че крахът на здравеопазването ще дойде от напускащите млади лекари, сега казвам, че той ще дойде от напускащите лекари пенсионери. Защото сега на тях се крепи здравеопазването в не малка част от болниците. Един лекар никога няма да си тръгне от своя пост, освен ако не бъде принуден да го направи с обида и огорчение.

Вече загубих и надежда, че това положение може да бъде променено от тези, които управляват здравеопазването. Проблемите може да се решат единствено от хората, но те не трябва да бъдат лъгани, че ние не им гарантираме всичко безплатно. А да им се каже истината - че държавата е абдикирала от много свои задължения, като интензивното лечение и анестезиите, за които винаги се казва, че няма пари. В същото време като видиш как за една друга кохорта има пари, ти става още по-тъжно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай