Бежанците най-добре дошли в Германия

Бежанците най-добре дошли в Германия | StandartNews.com

Д. Брайтенбах, Дойче веле

Всички са против бежанците? Нищо подобно, показва допитване на "Амнести интернешънъл", според което бежанците са добре дошли почти навсякъде по света. Най-враждебни са в Русия, а най-гостоприемни - в Китай и в Германия.

Според международното допитване на "Амнести интернешънъл", 80% от анкетираните казват добре дошли на бежанците. Мнозина дори твърдят, че биха приели бежанци у дома си.

Допитването е проведено сред 27 хиляди души в общо 27 държави. България не е сред тях. В резултат от това проучване е изработен индекс, който класира държавите според готовността на гражданите им да приемат бежанци в страната, в града си, в квартала или дори в собствения си дом.

Според Хаури ван Хюлик от "Амнести интернешънъл", този индекс е опровержение на разпространената теза, че хората се страхуват от бежанците и искат да ги държат надалеч. Правозащитничката твърди, че реториката на много правителства няма нищо общо с онова, което мислят хората. Ако решат да приемат повече бежанци и да им помагат, управляващите ще имат много по-голяма подкрепа сред населението, отколкото си мислят, казва тя.

Допитването показва, че един на всеки десет анкетирани дори е готов да приеме бежанци в собствения си дом. Най-враждебни към бежанците са хората в Русия, Индонезия и Тайланд, докато най-отворени за бежанци са китайците, германците и хората във Великобритания. В Китай близо половината анкетирани са готови да приемат бежанци в дома си.

73 процента от анкетираните смятат, че хората, които бягат от войни и преследвания, трябва да получават убежище в други страни. В Европа подкрепата за правото на политическо убежище е особено силна в Испания, Германия и Гърция. В Турция повечето хора са против.

Две трети от анкетираните в международен мащаб смятат, че правителствата трябва да полагат повече усилия, за да помогнат на бежанците. В Германия 96% подкрепят приемането на бежанци в страната, против са само 3 на сто. И във Великобритания голямо мнозинство подкрепя приемането на бежанци.

От всички анкетирани в допитването 32% биха приели бежанци в квартала си, 47 процента нямат нищо против бежанци в своя град, а 80 процента са за приемането на бежанци в страната им. Едва 17 на сто са онези, които не желаят никакви бежанци. В Русия обаче над една трета от анкетираните не ги искат в страната си.

"Амнести интернешънъл" призовава правителствата по цял свят да изработят обвързваща система, в рамките на която да си разпределят отговорностите за приемането и подпомагането на бежанците. В началото на май ООН предложи глобален договор по този въпрос, който може да се подпише от правителствените ръководители на среща на върха на 19 септември.

"Време е да се сложи край на тази реторика, според която всички хора са против бежанците", казва Ван Хюлик, според която допитването показва точно обратното. "Сега трябва да гледаме напред и да мислим как да се справим с кризата", обобщава правозащитничката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай