Бежанските лагери като дядовата ръкавичка

Бежанските лагери като дядовата ръкавичка | StandartNews.com

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията

Напрежението в "Овча купел" с бежанците не е изненада. И в София, и в другите места, където има центрове за мигранти, има проблеми.
Притеснително е, че вече се изчерпват капацитетите на бежанските лагери у нас. Само преди две години ситуацията беше съвсем различна. Мигрантите минаваха границата ни, задържаха ги, регистрираха се тука, започваше процедурата и сравнително бързо те продължаваха към Сърбия. И тогава нашите центрове бяха заети между 15 и 20 процента. Но в един момент унгарците промениха закона си - започнаха да връщат на сърбите всеки заловен в осемкилометровата зона. И Белград реагира светкавично - прати войска на нашата и македонската граница и спря бежанския поток. Сега прииждащите мигранти основно минават през Гърция и Македония.
А гърците работят много стриктно и предпочитат да не си създават проблеми. Самите бежанци също гледат да внимават, защото

ако ги върнат, губят много пари

Понякога всичките си. И когато сърбите започнаха да охраняват строго границата си, нашите центрове рязко започнаха да се запълват. Според огласената вчера от МВР информация лагерите, които са към Държавна агенция за бежанците, са пълни на 93%. Капацитетът им е 5190 души, а в момента в тях се намират 4817 лица, т.е. могат да бъдат настанени още 373 души, колкото се очаква да влязат нелегално в България до понеделник-вторник следващата седмица.
В голяма степен сбиванията и другите инциденти в лагерите са резултат от това препълване.
Затова въпросът "отворен" или "затворен" тип да бъдат центровете за мигранти не е толкова важен. Ако е от затворен тип - идват на преден план куп подвъпроси - колко охрана е нужна и как да се пазят лагерниците. Освен това

тези хора не са престъпници, за да лежат в затвор

Те търсят в България убежище. Така че веднага възникват и сериозни правни проблеми. Макар че след инцидентите очевидно се върви към това по-конфликтните и проблемни мигранти да бъдат насочвани към такъв тип лагери.
Това е едната тема. За мене по-опасното е друго - че се прави политически опит да се ползва ситуацията. В репортажите по телевизиите за инцидента в "Овча купел" ясно се видя как някакви момчета тичат, обясняват, че имало счупени прозорци и потрошени коли от бежанци. После стана ясно, че нищо такова е нямало, но скандалът се получи.
Всички анализатори на темата бежанци знаят, че много скоро тези центрове ще се запълнят докрай. Скандалите тогава са неминуеми и някой ще се възползва от това. Най-вероятно националистическите партии. Техният кандидат за президент ще коментира охотно ситуацията. Това обаче ще дестабилизира страната. Има опасност един реален проблем, но овладян на този етап, да се превърне в неконтролируем. Полицията все още се страхува да коментира този политически проблем. А е ясно - някой използва момчетата от агитките, плаща им. И това не е моя хипотези, а анализ на база данни.
Що се отнася до каналджийството - да, има такъв бизнес. Тарифите със сигурност не са 10 000 долара на човек и 7000 на дете, колкото са платили удавените в Дунав иракчани. Това е бил някакъв специален, привилегирован канал. Самият факт, че за два дни групата мигранти изминава пътя от Истанбул до Лом говори за това. Случайно ли е обаче, че напролет се появи информация, че са изкупени лодките по Дунава. Очевидно се опитват вече да минават през Румъния, за да избегнат оградите на сръбската граница.
Това е положението, лагерите са претъпкани, каналджийски бизнес има, но

България сама не може да реши този проблем

И 160-те милиона които Борисов поиска, пак няма да решат проблема. Брюксел трябва да развърже кесията още по-сериозно. Изпращането на европейските подкрепления на границата също не е лош вариант. Когато командировахме 1000 души на границата, влезлите намаляха от 100 души дневно до десетина.
Ние имаме граничари, но ако зад тях застанат командированите от Фронтекс техни колеги, ще възникне проблем - като хванат човек, проникнал през техния пост, ще се носи отговорност. Защото изкушението е голямо. Знаете колко получава един граничар годишно и колко може да вземе от мигрантите, ако си затвори очите само няколко пъти. В крайна сметка това са горчивите реалности за ситуацията с бегълците преди срещата на върха на ЕС в Братислава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай