Ахилесовата пета на новата власт е в парламента

Ахилесовата пета на новата власт е в парламента | StandartNews.com

Димитър Ганев, политолог

Самото разпределение на постовете в новия кабинет е сравнително пропорционално, тъй като първата политическа сила - ГЕРБ, има над три пъти по-добър резултат от Реформаторския блок. Няма никакво съмнение, че двете политически сили са направили компромиси и с част от своята програма, и с част от своите кадрови решения. Няма съмнения в това, но кой повече е отстъпил - трудно е да кажа.

В публичното пространство се появиха отстъпки и от двете страни. На първо място г-н Кънев отстъпи от позицията си, че няма да подкрепи правителство начело с Бойко Борисов. А от друга страна, ГЕРБ пък отстъпиха 1/3 от министерските постове на РБ.

Предполагам, че някои от нещата, които са заложени в програмата на Реформаторския блок, ще бъдат приоритет в това правителство. Аз лично се надявам да е така, защото има нужда от подобна реформаторска програма в момента. Има реформи, които чукат на вратата, и действително управляващото мнозинство е длъжно да се захване с тези тежки реформи в следващите няколко седмици. Разбира се, това е правосъдната реформа на първо място, така, както е по програма на РБ. Оттук нататък вече излиза логичният въпрос - доколко това правителство ще успее да се справи с начертаните реформи? Според мен това е огромно предизвикателство пред кабинета и то не за друго, а защото то ще се ползва с много крехко парламентарно мнозинство.

При първото гласуване за самото правителство това мнозинство ще изглежда много сериозно, защото вероятно ще бъде подкрепено и от Патриотичния фронт, и от АБВ, вероятно и от Български демократичен център, не е изключено и от ДПС. Но в следващите няколко месеца може да очакваме, че това парламентарно мнозинство ще ерозира при първите трусове в управлението. Защото едни реформи изискват смели, непопулярни действия, които засягат интересите на огромни групи от хора и това може да се отрази върху парламентарната подкрепа на този кабинет. Затова да си осигури комфорт в парламента ще бъде най-трудната задача пред този кабинет.

Мисля, че хоризонтът на това правителство ще бъде по-къс, поради факта, че е формирано върху партии, които нямат мнозинство и много по-лесно, когато не е поета политическа отговорност от други политически сили, като Патриотичния фронт, например, като АБВ отчасти, защото, разбира се, тя вероятно няма да подпише коалиционно споразумение. Много по-лесно може да се оттегли парламентарната подкрепа.

Освен това не трябва да оставаме с впечатлението, че тази атмосфера на диалогичност, на съгласие, на компромис в целия ни политически елит фактически от последните няколко седмици ще се запази и няма да бъдем свидетели отново на тежки конфронтации в следващите няколко месеца. Това ще стане при първите по-сериозни скандали и трусове в управлението. А такива неминуемо ще има, защото има огромни проблеми, които трябва да се решат в следващите няколко месеца. Това е и казусът КТБ, и бюджетът за 2014 г., и бюджетът за 2015 г., и много, много други, свързани с реформа в редица сектори. Така че не трябва да изключваме вариант да има предсрочни парламентарни избори, заедно с местните през 2015 г. или с президентските през 2016 г. Просто тази атмосфера на диалогичност не трябва да ни заблуждава. Много скоро ще се оформи силна опозиционна критика, вероятно от страна на БСП. Вероятно и някои от партиите, които подкрепят или ще подкрепят това правителство при първото му гласуване, то след няколко месеца ще оттеглят своята подкрепа.

По-сериозният проблем ми се струва не в лагера на управляващите, в смисъл на ГЕРБ и Реформаторския блок, а слабото място ми изглежда парламентарната подкрепа и то доста рехава и е възможно да ерозира от страна на АБВ, на Патриотичния фронт, на БДЦ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай