Четвъртък,

Ахилесовата пета на новата власт е в парламента

От: Failed to load user -
1594
Ахилесовата пета на новата власт е в парламента
A
A
A

Димитър Ганев, политолог

Самото разпределение на постовете в новия кабинет е сравнително пропорционално, тъй като първата политическа сила - ГЕРБ, има над три пъти по-добър резултат от Реформаторския блок. Няма никакво съмнение, че двете политически сили са направили компромиси и с част от своята програма, и с част от своите кадрови решения. Няма съмнения в това, но кой повече е отстъпил - трудно е да кажа.

В публичното пространство се появиха отстъпки и от двете страни. На първо място г-н Кънев отстъпи от позицията си, че няма да подкрепи правителство начело с Бойко Борисов. А от друга страна, ГЕРБ пък отстъпиха 1/3 от министерските постове на РБ.

Предполагам, че някои от нещата, които са заложени в програмата на Реформаторския блок, ще бъдат приоритет в това правителство. Аз лично се надявам да е така, защото има нужда от подобна реформаторска програма в момента. Има реформи, които чукат на вратата, и действително управляващото мнозинство е длъжно да се захване с тези тежки реформи в следващите няколко седмици. Разбира се, това е правосъдната реформа на първо място, така, както е по програма на РБ. Оттук нататък вече излиза логичният въпрос - доколко това правителство ще успее да се справи с начертаните реформи? Според мен това е огромно предизвикателство пред кабинета и то не за друго, а защото то ще се ползва с много крехко парламентарно мнозинство.

При първото гласуване за самото правителство това мнозинство ще изглежда много сериозно, защото вероятно ще бъде подкрепено и от Патриотичния фронт, и от АБВ, вероятно и от Български демократичен център, не е изключено и от ДПС. Но в следващите няколко месеца може да очакваме, че това парламентарно мнозинство ще ерозира при първите трусове в управлението. Защото едни реформи изискват смели, непопулярни действия, които засягат интересите на огромни групи от хора и това може да се отрази върху парламентарната подкрепа на този кабинет. Затова да си осигури комфорт в парламента ще бъде най-трудната задача пред този кабинет.

Мисля, че хоризонтът на това правителство ще бъде по-къс, поради факта, че е формирано върху партии, които нямат мнозинство и много по-лесно, когато не е поета политическа отговорност от други политически сили, като Патриотичния фронт, например, като АБВ отчасти, защото, разбира се, тя вероятно няма да подпише коалиционно споразумение. Много по-лесно може да се оттегли парламентарната подкрепа.

Освен това не трябва да оставаме с впечатлението, че тази атмосфера на диалогичност, на съгласие, на компромис в целия ни политически елит фактически от последните няколко седмици ще се запази и няма да бъдем свидетели отново на тежки конфронтации в следващите няколко месеца. Това ще стане при първите по-сериозни скандали и трусове в управлението. А такива неминуемо ще има, защото има огромни проблеми, които трябва да се решат в следващите няколко месеца. Това е и казусът КТБ, и бюджетът за 2014 г., и бюджетът за 2015 г., и много, много други, свързани с реформа в редица сектори. Така че не трябва да изключваме вариант да има предсрочни парламентарни избори, заедно с местните през 2015 г. или с президентските през 2016 г. Просто тази атмосфера на диалогичност не трябва да ни заблуждава. Много скоро ще се оформи силна опозиционна критика, вероятно от страна на БСП. Вероятно и някои от партиите, които подкрепят или ще подкрепят това правителство при първото му гласуване, то след няколко месеца ще оттеглят своята подкрепа.

По-сериозният проблем ми се струва не в лагера на управляващите, в смисъл на ГЕРБ и Реформаторския блок, а слабото място ми изглежда парламентарната подкрепа и то доста рехава и е възможно да ерозира от страна на АБВ, на Патриотичния фронт, на БДЦ.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички