Неделя,

Агресията като начин на живот

От: Администратор -
249
Агресията като начин на живот
A
A
A

Агресията се превърна като че ли в ежедневие за нашето общество. Това е един процес, който върви стъпка по стъпка. Важно е да се отбележи, че агресията, която се е превърнала в норма, повишава толерантността на хората към това да разпознават и реагират на случаите на насилие. Това пък от своя страна води вече до все по-чести случаи на агресия, тъй като хората я възприемат за даденост. Тази пасивна нагласа да сме просто наблюдатели, нежеланието да се намесиш и обезверението, което настъпва у хората, пък подронва базисното чувство за сигурност и стабилност. Това води от една страна до липса на доверие в институциите, в стабилността на системата и правилата.

Но от друга страна създава много хаос и липса на увереност и желание у хората да се кооперират помежду си. И все по-рядко си помагаме в случай на беда. От чисто психологическа гледна точка това, което стига до съзнанието и подсъзнанието на хората е - никой не се грижи за мен и само и единствено аз мога да защитя своята територия. Това води до изблици на агресия в ежедневните контакти и до това

хората да се чувстват принудени сами да отстояват

своите позиции, тъй като няма кой да ги защити. Т.е. двупосочна е връзката - от една страна приемаме вече ситуацията за нещо нормално и все по-малко имаме стабилност и сигурност да реагираме на това, което става около нас. И от друга страна - обстоятелствата ни притискат и ни карат ние самите да се чувстваме отговорни за това и да се защитим, ако се наложи.

Съществуват две теории - че агресията е социален феномен и че е вродена. Агресията е действието, което води до себесъхранение. Така че в умерени дози, когато човек пази своята територия, тя е само с положителен знак. И двете групи теории имат своето място.

В района, в който живеем, в един и същи град, може да имаме различни модели на поведение, които се наслагват и децата ги попиват. Влияние оказват и филмите - агресивните и себедоказващите си, лошите герои, които печелят симпатиите на околните, водят до оформянето на модели. Агресията при децата се проявява или като подражание на модел и търсене на поведение, или като реакция, когато детето се чувства подтиснато, незабелязано или пък когато самото то е жертва на агресия. Без значение каква е причината, която е довела до появата на първоначалните форми на поведение, когато то стане повтарящо се, се превръща в личен модел и човек престава да се замисля,

просто се пуска по течението

През последните седмици някои хора се питат дали се завръщат мутренските времена. Това само по себе си е знак с какво сме свикнали и че самите ние асоциираме определени събития с предишен период, в който сме живели. Т.е. това е една норма, която не се е променила по достатъчно сигурен начин, който да накара хората да се чувстват, че живеят в по-различни времена. Не бива обаче да се пренебрегва фактът, че агресията засяга всички държави. Промяната на това положение не става автоматично, само с едно наказание, с пропагандиране колко са заловени и наказани, а изисква повече време. Но определено първата стъпка е връщането на чувството за сигурност, така че хората самите да могат да противодействат на актовете на насилие, които наблюдават.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com